Продължават с пълна сила екшъните в българските училища с прояви на навиждана агресия в  отношенията между учениците.

След като вчера писахме за побоя в хасковското спорно училище, днес отново съобщаваме  за масов бой, който се е състоял в понеделник  между ученици от двете най-елитни гимназии в Пловдив   - английската и руската.  Учениците са влезли в масов бой по време на междучасе.

Повод за мелето е стара вражда  за лидерство между две момчета.   Омразата взела връх, когато в отношенията им се намесило и момиче.  Единият тийнейджър събрал около 15-тина съученици  от руската, френската гимназия и от СОУ-то , където учи.

Те посрещнали  другия младеж в двора на английската гимназия, където той  учи  и го нападнали.  Борис обаче  бил спортист и не се дал лесно.    Той уцелил с юмрук  едно  от момчетата, което от удара си глътнало езика и започнало да се задушава.

Тогава Борис му се притекъл на помощ и го спасил. Междувременно пристигнала полиция и Бърза помощ.  Едно от момчетата е с комицио.

Участниците в масовия бой  са категорични, че основна причина на конфликта е момиче.

Тийнейджърите от смолянските училища пък решили да обявят война на агресията  и насилието в училище.   20 ученици между 13 и 17 години след 8 месеца сами ще разрешават  конфликтите между децата.

Преди това обаче, те ще преминат на специални курсове  при най-добрите инструктори  по бойни изкуства от  полицията в Смолян и Чепеларе.  Психолози и педагози пък ще ги обучават как да се справят при тежки психоконфликти.

После младежите ще поемат контрола над нормалната училищна атмосфера . Т. нар. ‘бели нинджи’  ще вземат и   допълнителни  практически уроци по техники за самозащита  и сваляне на стреса след екстремни ситуации.

Младежите ще имат специални разрешения от директорите на училищата да действат светкавично при бойни конфликти, както между съученици, така и с връстници от други училища. 
Автор: Тони