Като биоселище се рекламира руската секта “Анастасия’ чийто последователи живеят в близост до елховското село Славейково. Групата живее в сламени и дървени къщи, не се храни с месо и използва само екологични източници на енергия.

Този скотски начин на живот е част от философията на сектата, чийто членове постоянно  парадират, че са постигнали хармония с природата.

На пръв поглед идеите на сектата за здравословно съществуване и екологичен начин на живот звучат интересно и карат мнозина, особено природозащитници, да ги приемат с любопитство.  Водещи на телевизионни предавания дори бяха подведени  да представят сектантите в ефира на телевизиите си, без дори да подозират на какво  всъщност дават трибуна.

Местните хора разказват обаче, че това не е никакво биоселище. Членовете на сектата ходят на събори  из околността и ядат кюфтета като невидели. Имат телефони, коли и дори интернет сайт.

Жителите на елховската област   са възмутени, че една секта, която е била обявена за опасна в родината си,  Русия, може да се радва на комфорт у нас. В Русия дори са наложени жестоки санкции  срещу идеолога на сектата - Владимир Мегре.

Всъщност  сектантите изповядват съвсем други идеи, а не природосъобразните.  Местните разказват, че всички жени спят с един мъж, защото това било част от философията им.  Идеологът й е съден за многоженство.

Последователите на сектата отричат да  изповядват някаква религия, но се правят на много строги последователи на  “Анастасия”.  Съседите на сектантите  са възмутени , че всичко това се разиграва пред очите на малки деца.  Те са част от родовото селище и спазват вътрешните правила, учат се на скотски привички, не посещават детска градина, макар че родителите обещават да ги пуснат на училище, когато дойде време.

Доскоро сектантите не са имали  дори място за къпане. Използвали са собственоръчно изкопано езеро, в което се събирала дъждовна вода. Наскоро обаче са изработили собствена сонда и са успели да захранят  чешмите с глинените и сламени къщи.

Достъпът до  “еко”-селото е ограничен. Никой не може да проникне там.   В същото време сектантите успяват да привличат нови последователи, рекламират се в интернет и издават собствен бюлетин.  Не обработват  много земя, всеки има само по един декар. В същото време са изкупили много земя наоколо, но никой не знае с какви пари.   Само с тяхно разрешение някой може да си направи къща в областта.

Групите, в които сектантите се целят са високообразовани  хора от големи населени места, защото идеите им са, че тези хора биха могли финансово да подкрепят техния начин на живот.  .
Автор: Албена Иванова