Саймън Коул ще допусне участието на проститутка в предаването "The X Factor". Организаторът никога не е криел толерантността си. Категоричен привърженик е на мнението, че всеки има право да участва независимо от социалното си положение, етническата си принадлежност и вероизповедание.
Относно решението си Саймън коментира, че политиката му е против дискриминацията.Старае се да адаптира различните, дори и това да не се харесва особено много на останалите.Според Коуел всеки решил да участва в "The X Factor" по един или друг начин се стреми към промяна, често пъти несъзнателно дори.
Изпълнителният продуцент на шоуто Ричърд Холоуей казва, че няма реална причина, поради, която да не допуснат проститутката до надпреварата.По време на снимките тя няма да извъшва обичайните си занимания, така че проблем няма. Проститутката е 20 годишно момиче, подвизаващо се под името Канди. Главната критика към Саймън е, че с участието си проститутката ще си направи самореклама и то напълно безплатно.
Коуел категорично е против дискриминацията, но едновременно с това изпитва съмнения дали зрителите ще тълкуват правилно посланието. Въпреки колебанията Саймън е на мнение, че би било добре аудиторията да се срещне от близо с една истинска проститутка, но изправена пред необичайни обстоятелства.

Дали наистина Коуел е толкова либерален, колкото се опитва да изглежда или просто иска да вдигне рейтинга на шоуто си ?!
Автор: Tsveti