Може да премахнат езерото Байкал от Световното наследство

Обединените нации може би ще премахнат най-дълбокото и старо езеро в света от "Книга за Световното наследство". Това вероятно ще стане заради замърсяването, причинено от руска държавна фирма, която е изхвърляла в езерото отпадъци от харт

2010-07-23 21:10:55
Може да премахнат езерото Байкал от Световното наследство
Обединените нации може би ще премахнат най-дълбокото и старо езеро в света от "Книга за Световното наследство".

Това вероятно ще стане заради замърсяването, причинено от руска държавна фирма, която е изхвърляла в езерото отпадъци от хартиена фабрика.

Езерото Байкал съставя една пета от световното количество сладка вода и е дом на рядко срещани животни и растения, които обитават само тези води. Представител на" ЮНЕСКО " казва за медиите, че вината е доказана и руското правителство не поема действия по случая.

Еколози твърдят, че тази фабрика замърсява над 50% от екосистемата на Байкал. Концесионерите, които държат контролния пакет на фабриката, с държавно участие, отрекоха каквото и да е влияние, било то в положителен или отрицателен вариант, върху езерото. Те  допълниха, че всъщност помагат на хората в района като им дават работа.

Държавните отговорници казаха, че следят за тези неща и са наели фирма, която да изхвърля всичкия боклук на определено място и, че голяма част от него се рециклира. Фабриката се намира в югоизточната част на Сибирското езеро.

Откакто тя работи (1966г.), еколози и специалисти се опитват да я затворят. Фабриката прави хартия, която се избелва с хлор. След процеса, отпадъчните води попадат в езерото, което се смяташе за най-чистото на Земята досега.

Еколози казват, че във водите на Байкал са изхвъряни хиляди тонове диоксини и други химически продукти. Автор: Александър Ненов

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия