Приключи проверката на ГДБОП и Министерство на образованието на зрелостния изпит по български език

Най-после завърши проверката по повод  изтичането на информация за темите на матурата по български език. Двама души  ще бъдат уволнени заради това, като министър Игнатов вече  е разписал  освобождаването на единия от тях - експ

2010-07-06 14:55:23
Приключи проверката на ГДБОП и Министерство на образованието на зрелостния изпит по български език
Най-после завърши проверката по повод  изтичането на информация за темите на матурата по български език. Двама души  ще бъдат уволнени заради това, като министър Игнатов вече  е разписал  освобождаването на единия от тях - експерта Асен Петров.   

Именно Петров е човекът, който е отговарял са прехвърлянето на тестовете на брайлова азбука. Вторият уволнен ще бъде счетоводителят Красимир Левтеров, но тъй като той работи в Центъра за интеграция, неговото освобождаване ще бъде разписано от шефа му.

Няма да има съдебни дела срещу двамата виновни, защото по закон информацията за зрелостния изпит не била  квалифицирана.

Зам.-министър Милка Коджабашиева , която е отговаряла за цялостната организация на матурите, също е санкционирана с “обръщане на внимание”.

По време на тест с детектор на лъжата, Петров се е опитал да излъже полиграфа, Левтеров пък се отказал в последния момент. От доклада на ГДБОП става ясно, че Петров не е взимал пари за изнесената информация, той просто услужил на колегата си, чиято дъщеря била абитуриентка.

В хода на разследването става ясно обаче и друго -  именно по този канал, миналата година  отново е изтекла информация, само че  е попаднала в ръцете на частна школа. Източникът е хванат, именно защото в интернет тестът е изтекъл с брайлов формат - с малки букви и други препинателни знаци.

Министър Игнатов най-после  съобщи и двете контролни изпитни теми, които министерството криеше по време на цялата проверка. Те били върху Дебелянов и Елин Пелин и съвпадат едно към едно с тези,  които са се появили в интернет.  

По информация от министър Игнатов обаче, от догодина ще има нов начин и  нови критерии за оценяване на матурата. Нов формат ще замени сегашното писане на теми. Той ще  е вероятно текст със свободна форма, но точното наименование предстои да се уточни. Начинът на провеждане на матурата от догодина ще бъде с радикални промени. Всички въпроси, които биха могли да се паднат на теста, стават публични още от началото на учебната година - на 15 септември. Учениците ще се готвят по тях през цялата година.

 В деня на изпита въпросите ще бъдат обединени в различни сегменти с различна сложност. Един от присъстващите журналисти ще натисне бутона за спиране, след което  вариантът ще бъде разпратен по E-mail-а  на училищата. Преди разпращането, експерт от министерството ще провери теста, за да е сигурно, че няма повторение на въпросите.

За втория модул на изпита ще бъдат размесени имената на всички изучавани  автори и отново журналист ще изтегли един от тях. На място пък ще бъдат  формулирани две или три теми, между  които учениците ще направят своя избор.

   
Автор: Албена Иванова

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия