Българските парламентаристи са на път да приемат поредния безумен закон. Става въпрос за промените в най-ремонтирания Закон за движение  по пътищата.


Явно депутатите или са преуморени /макар да няма от какво/,   или са слънчасали, въпреки дъждовното време, щом  се гласят  да  дават книжка още от 16-годишна възраст на тийнейджърите, за да бръмчат с  мотори "Хонда" и "Ямаха" до 125 кубика.  Подобна поправка е абсолютно неадекватна, като се има предвид, че у нас и без това има огромен проблем с културата на движение.


Голямата част от катастрофите с  мотори е поради невъзможността да се овладее машината от водача. А като се вземе под внимание и лошата инфраструктура, към която моторите са по-уязвими,  нищо чудно, че  произшествията в мотористи  завършват фатално.



Според новите поправки книжки за по-мощни мотори обаче ще се дават  след навършване на 24 години. Депутатите предлагат  обаче,  още на  17-годишна възраст    тийнейджърите да могат да  карат коли до 400 кг, т.е.  хибридите и леките автомобили, които се задвижват с батерии.



Явно нашите избраници в Парламента не са наясно с психиката на тийнейджърите, за които винаги "морето е до колене". Те и в момента взимат,  дори и без книжка,  автомобилите на родителите си и правят зверски катастрофи, а какво остава, когато това им се позволи официално.



Колко още загинали  трябва да има, за да започнем да мислим за дисциплината по пътищата?



Дори в Америка, "страната на неограничените възможности",  вече  има предложения да се вдигне възрастта, при която тийнейджърите  да могат да получават книжки. Причината  е увеличението на броя на катастрофите с тийнейджъри. Разликата обаче е, че там ще помислят и  ще вземат адекватни  мерки. 
Автор: Албена Иванова