Жени в панталони в Париж? Да, ама не!

  В града на любовта и модата , Париж, където всеки може да се появи полугол на ревю, независимо дали е в публиката или на сцената, са забранени ...панталоните за жени. Още през 1799 година местният полицейски началник официализирал з

2010-06-25 09:23:08
Жени в панталони в Париж? Да, ама не!
  В града на любовта и модата , Париж, където всеки може да се появи полугол на ревю, независимо дали е в публиката или на сцената, са забранени ...панталоните за жени.



Още през 1799 година местният полицейски началник официализирал забраната. По онова време жените по никакъв начин не трябвало да се обличат като  мъже.

Така че изискванията за визията на жените не идват от Близкия изток или пък от арабския свят.



Все пак през 1892 година заповедта за носенето на панталони било леко смекчено - жените вече можели да ги носят, но само, ако яздят кон.  През 1909 година  пък жените вече карали колело  и спокойно си шиели панталони.



По-късно, в края на 60-те години на 20-ти век, по време на борбата за равноправие между половете,  френски депутати се опитали да отменят забраната. Общинският съвет на Париж обаче преценил, че подобна стъпка не би била мъдра.



 Последният опит за отмяна датира от 2003 година. Тогава депутати от партията на Никола Саркози, Съюз за народно движение, настояли за премахването на заповедта.  И отново без успех.



Наскоро 10 народни представители отново пожелаха дебати по въпроса. Може би е дошло време да успеят.


Автор: Албена Иванова

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия