Кървавата неделя = 13 убити, от тях 8 са тинейджъри

"Кървавата неделя"  - така е наречен денят 31.1.1972 година, когато в Дери,  Ирландия войници убиват 13  цивилни по време на мирен протест, организиран от правозащитна организация. Протестът е организиран заради  поли

2010-06-16 15:05:25
Кървавата неделя = 13 убити, от тях 8 са  тинейджъри
"Кървавата неделя"  - така е наречен денят 31.1.1972 година, когато в Дери,  Ирландия войници убиват 13  цивилни по време на мирен протест, организиран от правозащитна организация. Протестът е организиран заради  политиката без съдебен процес  да бъдат лишени от свобода  с принудителен труд  активисти за независимост на Северна Ирландия. Тъй като подобни протести  са забранени, армията е мобилизирана.

Протестиращите по никакъв начин не са предизвикали последвалата стрелба. Първият куршум е бил изстрелян от британски войник, а 13-те загинали, повечето от които са били тийнейджъри, за простреляни, когато са се опитвали да помогнат на други или в гръб, когато са бягали.

Последвалото разследване оправдава войниците, с довода, че първо е стреляно по армията от страна на протестиращите.

На загиналите на този ден  U2  посвещава  една от най-известните си песни - Sunday Bloody Sundaу.

Целият свят е шокиран от трагичните събития в Ирландия, а близките на загиналите години наред чакат възмездие.  На 30.1. 1972 година са застреляни:   Патрик Дж. Дохерти (31), Джералд Донахю (17), Джон Дюди (17), Хю Гилмор (17), Майкъл Кели (17), Майкъл МакДайд (20), Кевин МакЕлхини (17), Бернард МакГуган (41), Джералд МакКиней (34), Уилям МакКиней (27), Уилям Неш (19), Джеймс Рей (22), Джон Йънг (17) и Джон Джонстън (59).

За  изясняването на истината за събитията, случили се на тази черна за Ирландия дата, лорд Савил е  посветил 12  години за подготовка на доклад, стуващ 200 милиона лири. Докладът е от 5000 страници.

Обобщението е направено  лично от премиера на Великобритания  Дейвид Камерън. Установено е, че стрелбата по протестиращите не е била предизвикана по никакъв начин. Британският премиер е бил шокиран от   заключенията на комисията по разследването на случая. Той публично се извини  за случилото се от името на правителството и на цялата страна.

Дали ще се стигне до съдебен процес и дали убийците ще бъдат наказани, предстои да видим. Надяваме се  близките на загиналите  да получат  справедливо възмездие. Автор: Албена Иванова

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия