Текстовете на изпита на седмоскласниците изобилстват с "бисери"

Както и предполагахме, седмокласниците масово не са разбрали разказа "Вида", който се падна на изпита като втори модул за кандидатстване в елитни гимназии. Учениците не  са разбрали  момента, когато главната героиня  н

2010-06-02 16:15:48
Текстовете  на изпита на седмоскласниците изобилстват с
Както и предполагахме, седмокласниците масово не са разбрали разказа "Вида", който се падна на изпита като втори модул за кандидатстване в елитни гимназии.

Учениците не  са разбрали  момента, когато главната героиня  неочаквано изскача, облечена в бяла риза и спусната като на самодива коса и повежда войската.  Точно този момент седмокласниците  са преразказали като "фентъзи"  и са го интерпретирали  в стил "поява на свръхестествени сили".

Както вече  писахме, текстът изобилстваше с архаизми, които не са били разбрани от децата, затова изпитните им работи изобилстват от  "бисери".

"Вида оправила баща си, а после и коня му" е преразказ за това как Вида завела жребеца в конюшнята. Тя шиела "свинска кърпа"  вместо "свилена".


Разбира се, че има и много "бисери", които не се дължат на несполучливо подбрания текст.  Странни бяха  обаче  изказванията на  някои седмокласници по форумите, които казваха, че текстът бил много  лесен. Може и да е бил лесен за тези, които са го знаели предварително  и са го преразказвали многократно по време на  курсовете на две фирми, които явно са имали информация, че има вероятност да се падне въпросната легенда. 
Разбира се, това няма как да се разбере със сигурност.


Остава да чакаме какви точно ще са резултатите от злополучния изпит. Автор: Албена Иванова

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия