Има ли изтичане на информация на матурата по литература?

Съмнения  за изтекла информация на матурата по литература в петък взриви зрелостниците. Заподозрени са четирима експерти от просветното министерство, че ден преди изпита в интернет е изтекла информация за трите варианта на темата, като въпрос

2010-05-17 12:02:19
Има ли изтичане на информация на матурата по литература?
Съмнения  за изтекла информация на матурата по литература в петък взриви зрелостниците. Заподозрени са четирима експерти от просветното министерство, че ден преди изпита в интернет е изтекла информация за трите варианта на темата, като въпросите дори са се продавали по 600 лева.

Участниците в изпитната комисия на министерството, които са знаели темата, предварително са подписали декларация за конфиденциалност.  В момента тече проверка на МВР и ако се потвърди, че лице от министерството  е изнесло информация, то ще бъде уволнено дисциплинарно, а освен това срещу него ще бъде заведено дело.

В момента МВР издирва IP адреса на зрелостника, който  е съобщил трите възможни теми за есе. Според форумите, професор от Софийския университет му бил изпратил с SMS темите, а той ги бил пуснал в интернет.

Образователното министерство е категорично, че информацията не може да е изтекла при пренасянето на  пликовете  в регионалния инспекторат или по училищата.

Независимо от това, са взети допълнителни мерки за сигурност  за изпита, който е днес. Учениците  се явяват на матура на предмет по избор. Повечето изпити са  само с тест, но тема трябва да се пише на изпита по история.

Министър Игнатов  заяви, че няма да се анулира зрелостния изпит по литература. Няма причина  младежите, които са работили  добре и са написали хубави изпитни работи, да бъдат ощетени и усилията им да се подготвят добре да бъдат омаловажени.

Очаква се  с интерес обаче, дали ще има клас, където ще има само шестици на темата.   Автор: Албена Иванова

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия