Втори шанс за Деси

Преди дни,  навръх  професионалния си празник 7 април,   лекари от "Пирогов"  присадиха бъбрек на 16-годишно момиче от Добрич. Донор на възпитаничката на Финансово-стопанската гимназия, Десислава, стана нейната м

2010-04-20 18:15:21
Втори шанс за Деси
Преди дни,  навръх  професионалния си празник 7 април,   лекари от "Пирогов"  присадиха бъбрек на 16-годишно момиче от Добрич. Донор на възпитаничката на Финансово-стопанската гимназия, Десислава, стана нейната майка, 37-годишната Елена Стоянова. 

Още от раждането на Деси, тя има проблеми с бъбреците. Но до 2009 година състоянието й е сравнително стабилно благодарение на лекарствата, които поема. Изведнъж обаче, бъбреците на момичето престават да работят. Деси е принудена всеки ден,  през 4 часа, да изтърпява болезнените процедури на хемодиализата, за да може да живее. Постоянно  е вързана за маркучите и апаратите. С училището също е трудно, защото,когато е изтощена, изпуска часове.  Само благодарение на класната си и са съучениците си Деси успява да навакса.

Единственият шанс за Деси е нов бъбрек. И тъй като няма донори, майката Елена взима решението да дари един от своите бъбреци на дъщеря си. Изследванията показват, че двете имат голям процент на съвместимост, затова трансплантацията може да се осъществи.

"Пирогов" е единствената болница, в която се правят трансплантации на деца. Те се осъществяват от 2003 година по френско-български проект, с участие на френски лекари.
За първи път обаче, българските лекари правят всичко съвсем сами. Френските им  колеги са само наблюдатели-консултанти. Според френските лекари, "Пирогов" тепърва ще се разгръща като база за бъбречни трансплантации.

У нас такава операция излиза на държавата около 15 000 лева, докато, ако се направи в друга страна в Евросъюза, цената започва от 50 000 евро  и стига до 100 000.

Сега Деси се възстановява, а мечтата  й е  да стане художествен фотограф. Да й го пожелаем от сърце! Автор: Албена Иванова

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия