Китаец съди режисьора на „Аватар” за 147 млн. долара

Изглежда тази година неуспехите на Джеймс Камерън няма да се ограничат само със загубата на ключовите „Оскари” за най-добър филм и най-добър режисьор от бившата му жена Катрин Бигълоу. Сега китайски писател на научна фантастика на

2010-03-10 22:45:59
Китаец съди режисьора на „Аватар” за 147 млн. долара
Изглежда тази година неуспехите на Джеймс Камерън няма да се ограничат само със загубата на ключовите „Оскари” за най-добър филм и най-добър режисьор от бившата му жена Катрин Бигълоу.

Сега китайски писател на научна фантастика на име Чжоу Шаомоу е подал иск срещу режисьора на най-касовия филм в историята на киното, в който го обвинява в плагиатство.

Според китайския автор при създаването на „Аватар” Джеймс Камерън е взаимствал около 80% от книгата му „Легенда за синята врана”, издадена през далечната 1997 г. Компенсацията, за която Шаомоу претендира пред съда, е в размер на 147 млн. долара.

Това обаче не е първият подобен скандал, в който е замесен блокбъстърът. Малко след излизането на „Аватар” на големия екран известният руски писател Борис Стругацки обвини Джеймс Камерън във взаимстване на идеи от цикъла романи „Мир полудня”, издаден още през 60-те години на миналия век. Той обаче се отказа да съди режисьора, тъй като това би било просто "загуба на време".
Автор: Илиана

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия