Внимание! Фалшиви дипломи!

 Гугъл показва 11 000 резултата при изписването на "Продавам дипломи". На офертите,   начин за връзка,  се дава e-mail адрес или скайп. Ако започвате нова работа и ви е необходима диплома, защо ще се "хабите" да

2010-03-10 15:22:22
Внимание! Фалшиви дипломи!
 Гугъл показва 11 000 резултата при изписването на "Продавам дипломи". На офертите,   начин за връзка,  се дава e-mail адрес или скайп.

Ако започвате нова работа и ви е необходима диплома, защо ще се "хабите" да се записвате на курсове и да се мъчите. С подобен документ всеки може да се сдобие в нета. За диплома за средно образоване цената е от 400 до 550 лева.

Може да се купи диплома за завършено средно и висше образование от всяко държавно учебно заведение, а на всичкото отгоре и  с успех по избор.  Документите могат да бъдат с дата на издаване  от 1996-2009 година, а за по-раншни периоди,   документът се прави като преиздадена диплома.

Дипломите имат всички необходими подписи и печати,  те не биха предизвикали съмнение пред работодателите, а могат да се използват и за получаване на шофьорска книжка. Цените са  приблизително : 550 лв. за диплома за средно образование, 1400 - за бакалавър и 1800 за магистър. В обявите има различия в цените в зависимост от това, дали дипломата е вкарана в регистрите на МОМН. Документите се приготвят за 3-5 дни и се плащат при получаването.

В интернет най-голямо е търсенето на дипломи за средно образование , които наистина не се проверяват за автентичност от работодателите, обаче могат да свършат работа при търсене на работа  в чужбина, например. Търсят се и дипломи за основно образование, за да  има възможност някой напълано неграмотен  дебил   да вземе шофьорска книжка и "успешно" да се включи във войната по пътищата. Смята се,  че из страната и чужбина има 150 000 дипломи-менте.

За   миналата година просветното министерство е открило 72 случая с фалшиви дипломи, като 38 са за основно, а 4 за висше образование.

За първи път  от тази година дипломите ще получат допълнителна  защита.  Всяка диплома ще има индивидуален холограмен стикер с името на студента. По този начин ще бъде невъзможно подправянето на документите. Процесът за изготвянето на стикерите е много бавен, ето защо по тази причина се бави раздаването  на дипломите на част от завършилите студенти.

От друга страна, всички дипломи ще бъдат вкарани в общ регистър. Това решиха депутатите от образователната комисия по време на обсъждането на новия закон за академичното развитие.  Става въпрос за дипломи за висше образование и за докумените за докторска степен. Базата данни ще се съхранява в Националната агенция за  оценяване и акредитация. Там,  при нужда,  документите могат да бъдат проверявани.

Дипломите за средно образование и сега са качени в регистър на сайта на министерството, но само за периода от 2007 година. Там може да се направи проверка с въвеждане на ЕГН-то на съответното лице. 

И след всичко казано по-горе  да се запитаме,  перифразирайки една  наша известна режисьорка: "О, спи ли МВР? О, МВР не види ли?"   Автор: Албена Иванова

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия