Марихуаната уврежда ДНК

Забелязва  се все по-голямото убеждение  ,че пушенето на марихуана вреди  много по-малко,отколкото пушенето  на цигари от тютюн. Изследователи от канада са съобщили ,че пушенето на марихуана има токсичен ефект върху клетките. Х

2009-12-24 12:35:05
Марихуаната уврежда ДНК
Забелязва  се все по-голямото убеждение  ,че пушенето на марихуана вреди  много по-малко,отколкото пушенето  на цигари от тютюн. Изследователи от канада са съобщили ,че пушенето на марихуана има токсичен ефект върху клетките.

Хората много често гледат на марихуаната като натурален продукт,който е по-малко вреден от тютюна. За съжаление ,въпреки ограниченията в някои страни, употребата на марихуана се увеличава.

Учените  знаят ,че димът от марихуаната  има отрицателен ефект върху белите дробове. Все пак има малко информация за възможността марихуаната да е потенциален причинител на рак на белите дробове. Това е така ,защото трудно може да се идентифицират и изследват хората пушили марихуана.

Новото изследване е базирано на сравнение  на марихуаната с тютюневия дим по отношение на токсичност към клетките и ДНК. Учените изложили култивирани клетки на животни и бактерии съдържащи както дим от марихуана,така и от тютюн. Забелязали се ясно изразени разлики в степента и вида на токсичност. Установило се ,че марихуаната причинява доста повече щети на клетките и на ДНК молекулите,отколкото тютюневия дим. Въпреки това, тютюнът причинява  щети на хромозомите,а марихуаната не. Автор: Албена Иванова

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия