Дан Браун срещу Папата

Ако Дан Браун се беше родил преди 6 столетия, съдбата му сигурно щеше да е съвсем различна. Авторът на "Шифърът на Леонардо" нямаше да се радва на световна слава и сто милиона читатели, а щеше незабавно да бъде посетен от служителите на Све

2009-11-04 09:31:48
Дан Браун срещу Папата
Ако Дан Браун се беше родил преди 6 столетия, съдбата му сигурно щеше да е съвсем различна. Авторът на "Шифърът на Леонардо" нямаше да се радва на световна слава и сто милиона читатели, а щеше незабавно да бъде посетен от служителите на Светата инквизиция . Книгите му щяха да горят на кладите, а инквизиторите щяха да го пърлят с  нажежени железа , да го измъчват по най-разнообразни  начини и да търсят печата на дявола по тялото му. Католическите кюрета щяха да гонят бесовете от  тялото  и душата му, вместо режисьорите в Холивуд да се надпреварват кой да екранизира книгите му.

Днес обаче църквата не е това, което беше. Тези дни най-продаваният световен писател изяви желание да се срещне с наместника на Петровия престол. Дан Браун иска да  обмени мисли с папа Бенедикт  XVI   за сензационните рззкрития в бестселъра си. Всяко  произведение  на писателя натъжава с нещо Светия престол.
В книгата "Шестото клеймо" професорът по религиозна символика от   Харвардския университет Робърт Лангдън  спасява папската държавица от непосредствената опасност да бъде  вдигната във въздуха.

"Шифърът на Леонардо"  е далеч по-кощунствен  за пазителите на вярата.  В него Браун твърди, че древното християнство всъщност е било култ към Богинята майка.
Българската православна църква също осъди прожекцията на филма  "Шифърът на Леонардо". Според архиереите лентата е зловредна, оскърбителна за вярващите християни и руши нравствените устои на обществото и държавата. 
Прожектирането на филма през 2006 г. бе  посрещнато на нож от Ватикана. Светият престол призова  вярващите християни да бойкотират лентата. В християнския свят обаче Дан Браун стана по-известен  и  от папата. Автор: Албена Иванова

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия