Ще се жените, ама друг път!

По време на комунизма хората бяха преследвани, ако отидат на църква, особено младите. След това комунистите първи влязоха в храма и запалиха свещи. За съжаление след промените  Българската православна църква изцяло абдикира от нашия живот. М

2009-10-27 08:53:40
Ще се жените, ама друг път!
По време на комунизма хората бяха преследвани, ако отидат на църква, особено младите. След това комунистите първи влязоха в храма и запалиха свещи.

За съжаление след промените  Българската православна църква изцяло абдикира от нашия живот. Младите обаче  започнаха да се венчават в църква. Не защото са религиозни, а просто защото така  се прави...А има ли кой  да извърши църковен развод, както е в Гърция ,например, това на никой не  минава и през ум? 

И на фона на всичко това и все повече живеещи млади на "семейни начала"",  изведнъж .. забрана. Не можело да  има венчавки в съботния ден. Идеята идва от любителя на скъпи коли и часовници  Пловдивския митрополит Николай, който винаги е "по-католик и от папата", както се казва. Той дори е реализирал идеята си в своята епархия още от миналата година!

Канонът забранявал  венчавки в събота, защото това бил ден за скръб по мъртвия Христос и за всички покойници. Същото обаче важи и за срядата, когато Юда е предал Спасителя, както и за петък, когато е разпнат.  Бракът е изрично забранен през всички дни на четирите поста - Великденския, Петровия, Богородичния и Коледния. Не се препоръчва венчавка и в дните срещу апостолските и Богородичните празници, а също и срещу деня на отсичане на главата на Йоан Кръстител - 29 август, и Кръстовден - 14 септември, както и периода 27 декември - 4  януари, известен  сред народа като  "мръсните дни".

Според  експерти, идеята за разширяване на забранителния режим е взаимствана от другите православни  църкви. Кипърската например стриктно следи да не се извършват венчавки и в сряда, и  в петък. А в Русия дори в дните срещу тях. т.е. вторник и четвъртък. Ако БПЦ реши да съчетае кипърския с руския опит, освен  неделята благодатен ден за извършване на тайнството остава само понеделник.

Не е ли по-добре преди да започва със забрани,  БПЦ първо да намери начин младите да научат кой е Христос, коя е Богородица, кой е Юда, кой е Йоан Кръстител и защо е отсечена главата му, какви са тези  четири поста и защо се спазват / че не са  само диета, както е за някои/, какво се прави след тези пости... и т.н. А някои хора пък мислят, че  могат да правят през цялата година зло, а после с един пост и причестяване всичко да им е простено...
Тъкмо  младите започната да влизат в църквата, дори само да запалят по свещичка и владиците ще ги откажат и от това. Защото никой не може да каже на младите кога ще се женят, решението е само тяхно. А дали бракът ще бъде благодатен, зависи преди всичко от вярата и любовта на  вричащите се. Автор: Албена Иванова

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия