Първи сме в Европа по кучешка тения

България е на първо място в Европа по брой заразени с кучешка тения. Според статистиката през 2007 година в Европа са регистрирани 834 случая на заболели от тения, като над половината от тях са били българи. Около 20 на сто от заболелите пък са де

2009-10-12 16:44:01
Първи сме  в Европа по кучешка тения
България е на първо място в Европа по брой заразени с кучешка тения. Според статистиката през 2007 година в Европа са регистрирани 834 случая на заболели от тения, като над половината от тях са били българи.

Около 20 на сто от заболелите пък са деца. Човек може да се зарази с болестта и години наред да не знае това, защото тя протича без симптоми,.  През това време обаче тенията може да доведе до образуването на кисти в  различни органии на тялото, а това усложнява лечението. За да бъде ефективна борбата с тенията, трябва да се намали броят на скитащите  кучета. Домашните животни пък трябва да се обезпаразитяват на месец и половина. Добрата лична хигиена и честото миене на ръцете също е основен начин за предпазване от  болестта. Подобни мерки трябва да се вземат и при задаващата се епидемия от грип. От сезонен грип  годишно в България умират между 600 и 1000 души. Основната причина за това е късно потърсената лекарска помощ и усложненията вследствие на болестта.

Броят на болните от новия пандемичен свински грип в страната е достигнал 94 души, като средната им възраст е 27 години.Именно младите хора са най-рисковата група за свинския грип, затова учениците и студентите трябва да се ваксинират.

Експертите от столичната здравна инспекция започват посещения в  училищата във връзка с първите случаи на заболели от новия грип ученици в София. Специалистите ще обясняват на учителите и децата какви мерки да предприемат, за да се предпазят, обясни просветният министър Йорданка Фандъкова.  Автор: Албена Иванова

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия