Малко преди началото на учебната година в Турция, на тържествена церемония, на учениците от училищата в турската столица им бяха раздадени учебници по география с компактдиск към тях, като част от образователен проект, ръководен от бившия шеф на образователното управление в Истанбул Ата Йозър. Проектът има за цел да поощри ученето на децата, заедно с помощта на техните родители.

За огромен шок на всички обаче се оказа, че картата на Турция в компактдиска е напълно сгрешена. Тя включва българските земи в югоизточна Тракия чак до Пловдив на запад, както и части от Грузия, Кипър, Сверен Ирак и цяла Армения. Новият ръководител на образователната дирекция в Истанбул Муамар Йълдъз веднага направи официално извинение и съжали за това, че допусната грешка ще предизвика много ненужни дебати. В момента тече процес на разследване по случая.
Скандалът гръмна в турските медии малко след като стана ясен и друг гаф на просветното министерство – този път в учебниците по история. Там не бяха отбелязани важни дати, като 30 август (денят на победата) и 23 април (денят на националната независимост).
Автор: Илиана