Регионалният инспекторат  в Бургас информира, че морското училище тази година ще остане без ученици. След първото класиране е закрита паралелката "Корабни машини и механизми". За специалността "Морско корабоводене" са приети 18  ученици след седми клас, но са се записали само 15, което обрича и тази паралелка на закриване.

Децата  си вадят медицински, внасят  необходимите документи и очакват сбъдването на мечтата си. Ден след излизането на третото класиране, обаче, им се обаждат

от училището  и им съобщават, че трябва да си изтеглят документите, защото паралелка няма да има. Една част от тези деца са с много висок успех и са изпуснали шанса си да бъдат  приети по другите си желания в ж други гимназии.

Новият начин  на финасиране на образованието, приет от предишните парламент и правителство, предвижда бюджетната издръжка на училищата да се определя според броя на учениците. Поради тази причина,  така наречените елитни гимназии, се надпреварват да откриват допълнителни паралелки. Вече е достатъчно кандидат-гимназистът да изкара тройка на изпитите, за да бъде приет в заветното елитно училище. В същото време, друг негов връстник може и шестица да изкара и пак да не учи в специалността, която желае, защото  паралелката ще бъде закрита поради липса на кандидати.

Очаква се на 15-ти септември да останат незаети 4803  места в цялата страна или общо 815 паралелки.  Сред тях, за съжаление, ще бъдат и паралелките на бургаското морско училище.
Автор: Албена Иванова