4 знака, че използвате Instagram неразумно

Ето как да разберете

2024-01-30 15:00:00
4 знака, че използвате Instagram неразумно
Снимка: iStock/Prykhodov

Колко често ви се е случвало някой да ви попита както сте правили предишната вечер и вие да отговорите, че сте разглеждали Instagram или Facebook? Колкото и да ни повтарят, че е вредно да сравняваме живота си с други, особено известни личности, ние продължаваме ежедневно да използваме социалните мрежи. Има и много проучвания, които доказват, че те имат отрицателен ефект и върху работата ни, и върху романтичните ни връзки. Зависимостта към тези мрежи става все по-сериозен проблем. Ако първото нещо, което правите сутрин е да посегнете към телефона и да отворите Instagram, вероятно наистина сте зависими от него. Ето кои са четирите знака, че използвате тази мрежа по нездравословен начин.

 


1. Поствате в Instagram Stories рано сутрин

 

Това показва, че тази мрежа разваля сутрешния ви график и започвате деня нездравословно. Ако първо влизате в Instagram, още преди да си измиете зъбите, да си направите кафе или да закусите, има някакъв проблем. Сами забелязвате, че толкова рано още никой не е постнал нищо, не е активен - повечето ви приятели и познати още спят или просто се приготвят за работа/училище. Превърнали сте тази социална медия в част от рутинните си задължения.

 


2. Сменяте си настроенията

 

Често ли близки и приятели ви казват, че много бързо си сменяте настроенията или сте раздразнителни? Това може да е в резултат на прекалено ползване на мрежата. Ако и сами усещате, че не успявате да се концентрирате и да си вършите задачите, това може да е защото не спите достатъчно или имате вредни навици преди сън. Ако скролването из Instagram е последното нещо, което правите преди да заспите - това означава, че намалявате времето си за сън и се подлагате на облъчване от телефона, когато трябва да почивате.

 

Снимка: iStock/Deagreez


3. Скучно ви е

 

Скучно ви е, когато не разглеждате социалните мрежи. Постоянно посягате към телефона и ви става интересно, когато виждате новите снимки и истории в Instagram. Това вреди на истинските ви връзки с приятели, особено когато сте заедно с тях.

 


4. Следите всеки лайк и коментар

 

Знаете точно кои хора са харесали новите ви снимки и дори може да ги изброите. Помните това и за някои по-стари снимки. Цитирате и коментарите, които сте получили, както и такива, които са получили ваши познати. Ако често мислите за това кой е лайкнал снимката ви или се чудите колко харесвания ще съберете, значи прекалено много се интересувате от мнението на другите. А и сте погълнати от тази мрежи и забравяте по-важни неща.

 

Снимка: iStock/Tonktiti

Автор: Ивета Иванова

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия