Какво да хапваме през лятото?

Как да останем свежи в горещините?

2017-07-18 12:15:00
Какво да хапваме през лятото?
Снимка: Instagram

С нетърпение чакаме лятото, дните, прекарани на плажа с приятели и невероятните летни преживявания. И все пак горещините успяват да ни преборят и често се чувстваме уморени и отпаднали дори без да сме вършили уморителна работа. В най-горещите дни дори и консумацията на много вода не помага да се разберем с жарките слънчеви лъчи и да си вземем глътка въздух.

 

Храната играе много важна роля за справянето с горещините особено при хората с ниско кръвно, които са най-големите потърпевши. За тях е препоръчително да приемат голямо количество плодове и зеленчуци. Ядките също не бива да бъдат пропуснати. Те дават енергия. Хората с ниско кръвно трябва да консумират шоколад ежедневно разбира се в нормални количества.

 

Друго правило, което важи за всички по време на горещините е да не се преяжда. Под преяждане се разбира да не хапвате между храненията без да изпитвате глад. Това допълнително натоварва организма ви и той се стресира едновременно от горещината и от препълнения стомах. Също така късно вечер не е препоръчително да се похапва.

 

Менюто ви трябва да бъде балансирано и максимално облекчено. Белтъчините не бива да надхвърлят 14-15%, а мазнините 11-12%. Препоръчително е да се консумират повече сложни въглехидрати – плодове и зеленчуци. През лятото организмът се нуждае повече и от млечни продукти и растителни храни. Добре е да се намалят пържените храни и пушените продукти.

 

Водата е много важна особено през лятото. Това е ясно за всеки и може би е банално, но е неизбежно да не се спомене. Средно човек трябва да изпива 1,5 до 2,5 литра вода или 30мл на 1кг. телесно тегло. И все пак не бива да се наливате с вода. Това води до задържането й, което от своя страна причинява неприятни отоци. малките глътки на често са перфектното решение.

 

Важно е да се храним често, но по малко и правилно. Препоръчително е 3 основни хранения и 2 междинни. 

Автор:

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия