Как да мием правилно косата си?

Каква техника да прилагаме?

2017-03-15 11:00:00
Как да мием правилно косата си?
Снимка: Istockphoto

В живота има някои процедури, които са се превърнали в рутина и често дори не се замисляме като ги правим.

 

 

Такива са сресването на косата, нанасянето на крем за лице и измиването на косата в банята.

 

Днес ще обърнем по-голямо внимание на последното като ще ви разкрием, че има правилна техника, която вероятно бъркаме.

 

Представяме ви топ 7 на правилата, които задължително трябва да спазваме, когато мием косата си в банята.

 

1. Балсамът

 

Поставете малко количество балсам в посока от средата на косата към краищата. Хубаво е да изстискате добре косата след шампоана. Най-добрият вариант е да поставите балсама, след което да завиете косата на кок и да оставите – колкото повече преседи върху косата ви, толкова по-голямо действие ще ѝ окаже.

 

2. Пяната – само на скалпа

 

Шампоанът трябва да се поставя само върху скалпа, като се концентрира в задната част. Омазняването тръгва от корените и това е най-правилният начин, по който да измием косата без да я увредим. Косата, която е най-близо до скалпа е най-нова и, съответно, най-склонна към омазняване, докато краищата са най-старата, най-крехка и най- сухата част.

 

3. Не повтаряйте

 

Независимо от факта, че навсякъде съветват да се измива два пъти с шампоан, това не е правилно. Един път е напълно достатъчно, за да се изчисти натрупаното омазняване. Единственият вариант да има нужда от повторно измиване е ако косата ви наистина е много дълга и не сте нацелили правилното количество шампоан.

 

4. Започнете с изплакване

 

Преди да нанесете какъвто и да е шампоан върху вашата коса, изплакнете старателно. Колкото по-мокра – толкова по-добре. Топлата вода ще отвори кутикулата, което ще помогне за пълното отстраняване на натрупаната през деня мръсотия или стилизиращ продукт. Освен това, отварянето на кутикулата позволява по-доброто приемане на различните видове масла, които да подхранят в дълбочина косъма.

 

5. Внимавайте с триенето


Грубото масажиране на косата може да нарани и накъса косъма. Мислете за миенето на косата като за най-нежния и деликатен процес. Увеличете притока на кръв към скалпа и стимулирайте растежа на косата с помощта на вертикални движения със среден по сила натиск.

 

6. Завършете със студена вода

 

Студената вода ще затвори кутикулата на косъма и ще позволи запазването на вече попилия балсам, което ще ускори процеса по израстване на здрава и блестяща коса.

 

7. Ако сте с дълга коса, сложете първо балсам

 

Дължината на косата под раменете е значително по-застрашена от накъсване и увреждане. Затова съветът на специалистите е да поставите малко количество балсам само върху краищата на косата, преди да използвате шампоан. Това няма да омазни косата ви, а единствено и само ще я подхрани.

Автор: Криси Табачка

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия