8 правила на интимна хигиена при жените

Какво е важно да спазваме?

2017-03-07 11:40:00
8 правила на интимна хигиена при жените
Снимка: Istockphoto

Интимната хигиена е от съществено значение за здравословния полов живот. Външните полови органи са свързани с отделителната система, поради което са изложени на чести замърсявания.

 

По тях се отлага смегма, образувана от урина, пот и излющени епителни клетки. Смегмата е благоприятна среда за развитието на микроорганизми, когато не се измива редовно.

 

Ето някои важни правила за поддържане на правилна интимна хигиена при жената:

 

1. Тоалет на половите органи се извършва всеки ден с топла вода и чисти, измити ръце.

 

2. За да се избегне пренасяне на бактерии от аналната и пераналната област към вулвата, движенията при тоалет трябва да се извършват в посока от вагината към ануса. Направлението на водната струя при миене също е важно да е в тази посока.

 

3. Трябва да се избягва прилагането на дразнещи средства в интимната област, като парфюмирани сапуни, интимни дезодоранти, дори омекотители при прането на бельото. Препоръчително е редовното миене да става без участието на сапун, който дразни лигавицата. Системното попадане на сапунена пяна във влагалището нарушава неговата микрофлората и води до дисбактериоза. Със сапун може да се измива само кожата до срамните устни.

 

4. Кърпата за интимна хигиена е трябва да е чиста, мека и персонална. За да не се наранят нежните женски полови органи, подсушаването е чрез попиване.

 

5. Вулвата трябва да се поддържа суха и да се осигурява достъп на въздух до перинеалната област. По тази причина е препоръчително нощем да се спи с нощница и без бельо. Пижамата ограничава движението на въздуха.

 

6. Бельото трябва да бъде меко и свободно стоящо. Изкуствените и стегнати материи поддържат вулвата влажна. Препоръчително е памучното бельо.

 

7. Носенето на „прашки“ не е желателно, тъй като при движение тънката нишка може да пренесе инфекция от аналната област.

 

8. Препоръчително е интимното бельо да се изплаква добре след пране. +. Мокрият бански се сменя веднага след излизане от водата.

 

Още четете в puls.bg

Автор: Криси Табачка

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия