Храните, които ще ти дадат енергия по време на диета

2016-12-29 16:21:00
Храните, които ще ти дадат енергия по време на диета
Снимка: iStock

Когато си на диета и си намалил броя калории, който приемаш на ден, трябва да хапваш храни, които ти доставят достатъчно енергия, но в същото време не водят до натрупването на излишни мазнини.

 

На организма му е нужно време, за да премине към новия хранителен режим и това понякога води до т.нар. „енергийни кризи”. Те са изключително опасни, защото в такива моменти човек е склонен да прибягва до нездравословни и висококалорични храни, за да даде на организма си необходимата му енергия.

 

Има обаче храни, които може да похапваш спокойно по време на диета и да получиш енергията, която ти е необходима. Кои са те?

 

Ядки – те са задължителни, когато си на диета и имаш нужда от енергия. Шепа различни ядки ще ти бъдат абсолютно достатъчни, за да се заситиш и да не посегнеш към вредните храни.

 

Пуканки – да, сигурно си мислиш, че са вредни, но те всъщност са позволени, а и определено са по-здравословни от бисквитите или чипса. Те ще притъпят апетита ти и ще ти осигурят енергия за организма като пълнозърнестите храни.

 

Семена – те са богати на фибри и омега-3 мастни киселини, които повишават добрите нива на холестерол в организма. Тиквените семки са препоръчителни, когато ти се хапва нещо дребно през деня. Семената от чиа също са здравословни и зареждат тялото ти с достатъчно енергия.

 

Овесена каша – тя ще те засити за по-дълго време и ще даде на тялото ти необходимата енергия за деня. Овесената каша не е висококалорична и е добър избор за закуска. Богата е на фибри, които засищат за по-дълго време, а въглехидратите в нея дават необходимата енергия.

 

Зеленчукови пръчици - те са полезни и нискокалорични, което е важно за хората, които са на диета. Морковите и краставиците са добър избор, като може да нарежеш пръчиците на тънко като солети. Хапвай ги с хумус, който е богат на протеин.

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия