Как да се отървеш бързо и лесно от афтите?

2016-12-29 11:44:00
Как да се отървеш бързо и лесно от афтите?
Снимка: iStock

Почти на всеки се е случвало поне веднъж в живота си да има афта в устата. Тя представлява заболяване в устната кухина и се изразява в появата на малки бели образувания, които болят при допир. Афтите най-често се причиняват от слаба имунна система, тютюнопушене, стрес, вирусни инфекции и хранителни алергии.

 

Обикновено афтите минават за около 7 дни, но за това време причиняват голям дискомфорт и човек иска да се отърве от тях по-бързо. Как да стане това?

 

Кокосово масло – то има противогъбично и антибактериално свойство и затова се отразява добре на афтите.

Кокосовото масло се нанася върху афтите няколко пъти на ден. Препоръчително е и два пъти дневно да консумираш 1 супена лъжица кокосово масло (без да я пиеш), да я задържиш в устата си, да се пожабуриш малко и да изплюеш течността.

 

Готварска сода – тя лекува различни заболявания, благодарение на способността си да неутрализира киселинността.

За да се отървеш от афтите, трябва да смесиш 1 чаена лъжичка сода за хляб с филтрирана вода, за да получиш паста. Нанасяй я върху афтите с помощта на памучен тампон или чист пръст. Изчакай 10-15 минути да подейства, след което изплакни устата си с хладка вода. Прави това 4 пъти дневно.

 

Лют червен пипер – направи си паст от лют червен пипер, като го смесиш с вода. Нанеси малко количество от нея върху афтите, като се постараеш да не докосваш езика си до пастата. Първоначално може да усетиш дискомфорт, но той бързо ще отмине. Не бива пастата от лют червен пипер да се нанася повече от два пъти дневно.

 

Мед – той съдържа витамини и минерали, а неговите антисептични действа имат благоприятно влияние върху афтите.

Нанеси 1 чаена лъжичка мед върху и около афтата и остани така няколко минути. Приготви се за болка, това е нещо напълно нормално. След това изплакни устата си с хладка вода и прави тази процедура два пъти дневно.

 

Сол – препоръчително е да използваш морска или хималайска сол. Тя ще извлече течността от възпалените афти и ти ще се махнат по-бързо.

Разбъркай половин чаена лъжичка сол в една четвърт чаша топла вода. Направи си гаргара с получената течност и я задръж върху афтите. Прави това 4 пъти дневно.

 

Кориандър – той има противовъзпалително свойство. Ако имаш листа от кориандър у дома, свари ги в 200 милилитра вода и след като водата стане хладка, прецеди я и си прави гаргара с нея 4 пъти на ден.

Ако имаш у дома семена от кориандър, сложи 1 чаена лъжица в 200 милилитра вода. Остави течността да престои 24 часа, след което я прецени и си прави гаргара 4 пъти дневно.

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия