Проблемите, които цикълът ти се опитва да ти покаже

2016-12-08 12:59:00
Проблемите, които цикълът ти се опитва да ти покаже
Снимка: iStock

Всеки месец ти идва, но усещаш, че нещата не са съвсем нормални. Промяната на цикъла показва наличието на проблеми. Виж какво може да ти има, ако менструацията ти не е същата, както преди:

 

Не се храниш достатъчно – от известно време спазваш зверски диети, опитвайки се да се отървеш от излишните килограми. Или пък си от слабите момичета с индекс на телесната маса 18 или по-малко, които се хранят с минимално количество храна. Ако цикълът ти става нередовен или дори спре, то значи нещо не е наред с теб. Пропускането на 1-2 менструации невинаги е свързано с понижено тегло, но ако не ти идва повече от 3 месеца, а си отслабнала много в последно време или си си много слаба по природа, трябва да промениш своите хранителни навици. Започни да приемаш по-калорични храни, за да достигнеш здравословно тегло за ръста си. Ако имаш проблеми сама да промениш режима си на хранене, потърси специализирана помощ.

 

Имаш полипи на матката – те представляват новообразувания, които са прикрепени към вътрешната страна на матката. Полипите обикновено са доброкачествени и малки по размер. Те правят менструацията болезнена или водят до зацапване всеки месец, понякога и след секс. Полипите обикновено се причиняват заради повишени нива на естроген или инфекция. Около 4% от представителките на нежния пол имат полип през някоя част от репродуктивния цикъл.

 

Страдаш от диабет – момичетата с наднормено тегло, които имат проблеми с менструацията, може да имат захарен диабет тип 2. Инсулиновата резистентност влияе на яйчниците и симптомите се влошават по време на менструацията. Ако страдаш от диабет, ще забележиш повишаване нивата на кръвната захар в дните преди настъпване на менструация, което води до повишено чувство за жажда, глад и умора. За да се справиш с неприятните симптоми, трябва да се храниш редовно с храни с нисък гликемичен индекс и малко съдържание на сол.

 

Имаш анемия – момичетата, страдащи от анемия, обикновено имат много тежка менструация. Симптомите на анемия са замаяност, задъхване, блед тен, преумора и др. При всеки може да се появи желязодефицитна анемия, но най-често тя се среща при веганите и вегетарианците, които не консумират месо и по-трудно си набавят желязо. Ако страдаш от анемия, ще трябва да промениш хранителния си режим. Наблегни на консумацията на риба, бобови култури, зеленолистни зеленчуци, червено месо и т.н. Съветваме те да отидеш при специалист, който ще те посъветва какво да консумираш и при нужда ще ти даде добавка, богата на желязо.

 

Стресирана си – напълно възможно е цикълът ти да не ти дойде, защото в последно време стресът ти идва в повече. Как ще свалиш напрежението, решаваш ти, но е хубаво да послушаш тялото си и да му дадеш нужната почивка.

 

Имаш проблеми с щитовидната жлеза – ако менструацията ти е прекалено лека и/или краткотрайна, може причината за това е неправилна функция на щитовидната жлеза, която е отговорна за начина, по който организма използва енергията и контролира метаболизма. Други симптоми на проблеми с щитовидната жлеза са хиперактивност, умора, резки промени в настроението, внезапно отслабване и т.н. Ако забележиш някой от тях, веднага отиди при личния си лекар.

 

Страдаш от ендометриоза – ако менструацията ти е много тежка и болезнена, може да страдаш от ендометриоза. Това е заболяване, при което тъкан от вътрешната обвивка на матката се установява извън нея. За съжаление, това е хронична болест, от която няма как да се отървеш. Може обаче да направиш симптомите по-поносими, като използваш подходящи средства.

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия