Здравословни и диетични храни, които да хапваш всеки ден

2016-11-29 12:32:00
Здравословни и диетични храни, които да хапваш всеки ден
Снимка: iStock

Ако искаш да водиш здравословен начин на живот, задължително трябва да включиш тези храни в менюто си:

 

Риба


 

Голяма част от хората рядко консумират риба, особено зимно време. А тя е изключително богата на цинк и мастни киселини. Затова те съветваме да хапваш риба минимум веднъж седмично. Най-добре е да наблегнеш на консумацията на сьомга, бяла риба и сардини, които са с високо съдържани на мастни киселини, особено на омега-3.

 

Сусам


 

Той съдържа повече калций, отколкото млякото. Консумирай сусам, като го добавиш към салати, задушени зеленчуци или домашно направен хляб.

 

Кафяв ориз



 

На някои хора им е доста трудно да свикнат с вкуса на кафевия ориз, след като цял живот са консумирали бял. Той обаче е доста по-полезен, защото съдържа повече витамини и е по-подходящ за храносмилателната система.

 

Спанак


 

В една чаша сготвен спанак има толкова калций, колкото в една чаша прясно мляко. Също така спанакът съдържа желязо, витамин А и С, които са полезни за организма.

 

Плодове


 

Плодовете са изключително полезни, затова трябва да ги хапваш 2-3 пъти дневно. Те са богати на витамини, фибри и антиоксиданти и предпазват клетките от увреждания и рак.

 

Сушени плодове


 

Те са богати на минерали, желязо и натрий. Съдържат още антиоксиданти и витамин А и помагат на храносмилателната система. Фурмите, сушените боровинки и стафидите са подходящи за ежедневен прием.

 

Бадеми

 

Тези ядки са богати на калций и са сериозен източник на желязо, мастни киселини и протеини.

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия