Какво да ядеш и да не ядеш сутрин на гладно

2016-11-01 15:13:00
Какво да ядеш и да не ядеш сутрин на гладно
Снимка: iStock

Първото хранене за деня е изключително важно, затова трябва внимателно да подбираш закуската си. За целта обаче трябва да знаеш какво е полезно човек да яде на празен стомах и какво не е.

 

Виж кои са храните и напитките, които не бива да консумираш на празен стомах:

 

Круши – суровите фибри в крушите могат да наранят деликатната лигавица на празния стомах.

 

Банани


Ако хапваш банани на гладно, това може да доведе до рязко увеличение на количеството магнезий в кръвта. В дългосрочен план този навик може да ти създаде сериозни здравословни проблеми.

 

Цитрусови плодове – те са богати на плодови киселини. Тяхната консумация на гладно може да доведе до киселини, както и да повиши риска от гастрит и стомашна язва.

 

Домати


Те съдържат високи нива на танинова киселина, която увеличава киселиността в стомаха, а това може да доведе до стомашни язви.

 

Зелени зеленчуци – суровите зеленчуци са чудесни източници на аминокиселини. Въпреки това те могат да причинят киселини в стомаха, болка в корема и газове, ако се консумират сутрин на гладно.

 

Тестени изделия – продуктите, в които има мая, дразнят лигавицата на стомаха и могат да предизвикат образуване на газове.

 

Ферментирали млечни продукти – ако хапваш кисело мляко на закуска, иначе полезната солна киселина убива млечнокиселите бактерии. Ето защо консумирането на кисело мляко за закуска не е особено полезно за здравето.

 

Подправки – пикантните храни могат да увредят и възпалят стомашната лигавица, както и да увеличат производството на киселина в стомаха. А това може да доведе до много общи заболявания на храносмилателната система.

 

Сладкиши


Приемът на захар на гладно повишава нивата на инсулин, което води до натоварване на панкреаса, който току-що се е „събудил“. Ако редовно хапваш сладкиши за закуска, може да си докараш диабет.

 

Студени газирани напитки – консумацията на газирани напитки на гладно може да повреди лигавицата и да намали притока на кръв към стомаха. Това ще доведе до по-бавно разграждане на храната.

 

Виж кои са храните, които може да консумираш на празен стомах:

 

Сини боровинки – редовната им консумация подобрява паметта и регулира кръвното налягане и метаболизма, особено ако се хапват за закуска.

 

Диня


Консумацията на диня за закуска предоставя добро количество вода на организма. Също така динята е полезна за очите и сърцето заради високото си съдържание на ликопен.

 

Яйца – хапването на яйца на гладно намалява значително калориите, които ще приемеш до края на деня, така че те са полезни при борбата с излишните килограми и поддържането на фигурата.

 

Овесена каша


Тя създава защитно покритие около лигавицата на стомаха, което не позволява на солната киселина да причинява щети на стените. Също така в овесената каша има разтворими фибри, които понижават нивата на холестерол в организма.

 

Каша от царевично брашно – тя помага за премахване на токсините и тежките метали от организма, нормализира чревната микрофлора и дава усещане за ситост дълго време.

 

Елда – безглутеновата елда стимулира храносмилателната система и е отличен източник на протеини, витамини и желязо.

 

Пшеничен зародиш – две супени лъжици ти осигуряват около 15% от препоръчителната дневна доза витамин Е и 10% от препоръчителната дневна доза фолиева киселина.

 

Пълнозърнест хляб (без мая)

Въглехидратите и други полезни вещества, които се съдържат в хляба, са важни за човешкия организъм. Затова е добре винаги да изяждаш по 1-2 филийки пълнозърнест хляб за закуска.

 

Ядки – ако ги хапваш сутрин за закуска ще подобриш здравето на храносмилателната си система и ще нормализираш pH-то в стомаха.

 

Мед – когато медът се консумира сутрин на гладно, той помага на организма да се събуди и му осигурява сила и енергия за целия ден. Също така медът стимулира мозъчната активност и повишава производството на хормона серотонин.

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия