Приложението Instagram с нова функция - бори се със самоубийствата

2016-10-31 15:15:00
Приложението Instagram с нова функция - бори се със самоубийствата
Снимка: iStock

Популярното приложение Instagram въвежда нова функция с цел предотвратяване на самоубийства, предназначена да достигне до потребителите, поставени в риск от самонараняване.

 

Новата функция дава възможност на потребителите да сигнализират анонимно публикации, които смятат, че издават намерения за самонараняване или самоубийство. След подадения сигнал Instagram ще информира потребителя, че някой от неговите последователи смята, че най-вероятно е в труден момент, в депресия и предлага помощ.

 

 

Рисковите потребители ще бъдат насърчавани да разговарят със своите най-близки приятели, да позвънят на гореща телефонна линия или да получат съвети за това къде и как да потърсят специализирана помощ.

 

Новата функция на Instagram е предназначено да позволи на тези хора да разберат, че около себе си имат приятели, на които им пука и които искат да се погрижат за тях в моменти, в които имат нужда от напомняне, че не са сами.

 

Сигнализираните постове ще бъдат преглеждани денонощно от различни екипи хора, като няма да се разчита на алгоритми, за да се направи преценка дали даден потребител е уязвим.

 

Instagram вече предлага подобна помощ за хората, изложени на риск от самонараняване. Тя обаче осигурява единствено контакти и друга полезна информация и е достъпна само ако човек сам я потърси.

 

Новата функция обаче разширява кръга на възможности, като позволява да се достигне до хора, които са изложени на риск, но все още не са потърсили помощ.

 

Обикновено хората се вслушват в експертите по психично здраве, които са категорични, че познат или приятел може да осигури реална помощ и да доведе до промяна на състоянието на човек в беда. В същото време близките и семействата искат да предложат подкрепа на някой в беда, но не знаят кой е най-добрият начин да го направят.

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия