Невероятните ползи от тиквата

2016-10-31 14:30:00
Невероятните ползи от тиквата
Снимка: iStock

Сега не е сезонът на дините, но пък е сезонът на тиквите! :)

 

Тиквата е една от най-полезните храни и поради тази причина трябва да е част от менюто ти, докато я има на пазара. Тя е диетична, помага на очите, кожата и сърцето и съдържа много антиоксиданти и витамини. Също така редовната консумация на тиква повишава настроението.

 

 

Както вече споменахме тиквата съдържа малко калории, а в същото време вкусът ѝ е отличен. Тя засища страшно много, защото съдържа голямо количество фибри. Поради тази причина много диетолози я препоръчват при спазване на хранителен режим.

 

Понеже тиквата е богата на бета-каротин, които се преобразуват във витамин А, а след това в ретинол, тя е полезна за очите и забавя дегенерагивните очни заболявания.

 

Една чаша нарязана тиква осигурява дневната препоръчвана доза от витамин А. Бета-каротинът и другите каротиноиди в тиквата са изключително важни за здравината на кожата. Антиоксидантите в тиквата и в нейните семки имат защитен ефект за цялото тяло, включително и за сърцето и кръвоносните съдове. Фибрите пък помагат за сваляне на холестерола.

 

Витамините А и С, които са в големи количества в тиквата, са много важни за здравата имунна система. Затова нейната консумация се препоръчва в сезона на гриповете и настинките. В олиото от тиквени семки пък има много гама-токоферол – форма на витамин Е. Този антиоксидант намалява възпалението и предпазва от някои видове рак.

 

Магнезият, който се съдържа в тиквата, е като транквилизант и може да намали проявата на депресивни симптоми. Тиквените семки са един от най-добрите му източници, така че смело си поръсвай салатите с тях.

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия