Храните и напитките, за които трябва да забравиш след университета

2016-10-19 15:15:00
Храните и напитките, за които трябва да забравиш след университета
Снимка: iStock

Когато ходиш на училище или на университет е нормално да прекаляваш с приема на кафе, газирани напитки и джънк фууд. Но идва момент, в който начинът ти на живот и на хранене трябва да се променят.

 

Виж кои са храните и напитки, от които трябва да се откажеш, след като завършиш университет:

 

Фрапе – през лятото е голям кеф да пиеш фрапе, но трябва да избягваш консумацията му, защото въпреки минималното съдържание на кафе, във фрапето има много захар и мляко, което го прави калориийна бомба.

 

Енергийни напитки – енергийните напитки са те спасявали десетки пъти, след като цяла нощ си учил, а на сутринта си отивал на училище/университет. След като завършиш обаче трябва да спреш енергийните напитки, защото са вредни за здравето и причиняват излишен стрес на организма.

 

 

Замразени зеленчуци – определено е лесно да отвориш пакета и да направиш зеленчуците си за няколко минути, но е крайно време да се научиш как се готвят свежи зеленчуци, защото те са по-здравословни и ще усвояваш всичките полезни витамини и минерали, които съдържат.

 

Преработени сирена – знаеш ли, че има връзка между акнето и преработените сирена? Ако ти е омръзнало да имаш пъпки, по-добре хапвай запечено козе сирене, а не чедър, гауда, синьо сирене и т.н.

 

Бял хляб – белият хляб се прави като се отстранят всички полезни елементи на зърната. А и рафинираните въглехидрати, които се съдържат в него, не са никак полезни за организма ти. Затова, ако не можеш напълно да се откажеш от хляба, хапвай пълнозърнест.

 

Пуканки за микровълнова – в някои пакетчета има толкова много токсични химикали и транс мазнини, че ако разбереш какво съдържат, ще ти стане лошо. Затова хапвай ядки или нещо друго, докато гледаш любимия си сериал, а не пуканки.

 

Маргарин – мислиш, че маргаринът е здравословен, ама той хич не е. Той съдържа транс мазнини в изобилие, които влияят много зле на сърцето. По-добре консумирай масло в малки количества, а не маргарин.

 

Салата айсберг – той представлява предимно вода и нулева хранителна стойност. И ако си мислиш, че няколко листа айсберг с дресинг е здравословна салата, време е да осъзнаеш истината. Ако искаш да се храниш здравословно, хапвай спанак или зеле, и забрави за дресинга, освен балсамико и оцет, например.

 

Полуфабрикати – полуготовите супи, спагети и тем подобни стават бързо и са що-годе вкусни. Те обаче са вредни и е време да забравиш за тях.

 

Газирани напитки – със сигурност си изпил голямо количество, за да се опиташ да маскираш вкуса на алкохола, който пиеш. Време е обаче газираните напитки да останат в миналото, защото са с високо съдържание на захар и са адски вредни за здравето ти.

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ МАЛКО...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия