Здравословните алтернативи на любимите ти храни

2016-10-17 15:15:00
Здравословните алтернативи на любимите ти храни
Снимка: iStock

В интернет има толкова много информация относно диетите, хранителните режими и здравословния начин на хранене, че понякога човек е направо залят с информация. Сега ще ти покажем кои са нещата, които са здравословни заместители на това, което обичаш да похапваш, но и което те кара да трупаш излишни килограми:

 

Смени сушените плодове с ядки – сушените плодове, които си купуваш от магазина, са пълни с добавени мазнини и захар. Ако искаш да повишиш бързо енергията си, по-добре хапни шепа ядки. Те може да са висококалорични, но в тях има от добрите мазнини, от които организмът ти има нужда. Спри се на ядки като бадеми или орехи и ограничи количеството до една шепа – това е препоръчителната дневна доза.

 

 

Смени ориза с киноа – това е една суперхрана, която задължително трябва да стане част от менюто ти. Не само, че е абсолютен протеин, който се готви и яде като зърнен продукт, но е и без глутен и съдържа много повече жизненоважни аминокиселини от ориза.

 

Смени майонезата с авокадо – майонезата има високо съдържание на наситени мазнини, докато авокадото е пълно със здравословен вид мазнини, които ще те заситят за дълъг период от време. Затова е по-добре да овкусяваш сандвичите си с авокадо, а не с майонеза.

 

Смени доматения сос с горчица – синапените семена, от които се прави горчицата, съдържат много антиоксиданти, които имат противовъзпалителни свойства. Също така в доматения сос има захар, която както знаеш е вредна за здравето и води до натрупването на излишни килограми. Затова ти препоръчваме да замениш доматения сос с горчица, за предпочитане пълнозърнеста.

 

Смени вратната пържола с крехко филе – ако си любител на месото и не можеш да седнеш на масата без него, те съветваме да наблегнеш на консумацията на по-крехки меса, като филето, например. Ако спреш да хапваш свинско, може да си спокоен, че приемаш чисто месо, пълно със суперполезните омега-3 мастни киселини.

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия