Няколко евтини алтернативи на едни от най-известните супер храни

2016-09-21 15:30:00
Няколко евтини алтернативи на едни от най-известните супер храни
Снимка: iStock

Да си вземеш 500 грама чиа, киноа или годжи бери не е никак евтино. Добрата новина е, че модерните суперхрани си имат свои по-евтини заместители, които не са по-малко здравословни. Кои са те?

 

Семена сусам вместо семена чиа


 

Семената чиа са богати на омега-3 мастни киселини, които ги прави чудесна алтернатива на рибеното масло. Проблемът е, че омега-3 в чиата не се абсорбира толкова добре от организма което означава, че трябва да консумираш много други неща, за да си набавиш необходимото дневно количество. Семената чиа съдържат още желязо, магнезии, калции и цинк, които се съдържат в по-големи количества в сусамовите семена. И двата вида семена съдържат приблизително еднакво количество протеини и са чудесни за поръсване върху салати, но докато чиата е безвкусна, сусамът не е.

 

Малини вместо годжи бери


 

Според специалистите годжи бери са ефективни при борба със сърдечни болести и рак, но тези ползи не са на 100% доказани. Това не означава, че са вредни, но със сигурност не заслужават да бъдат издигани в култ. Годжи бери са сушени, което означава, че имат повече захар от пресните плодове и затова не бива да се консумират в големи количества. От друга страна замразените малини (или пресните, когато има такива на пазара) запазват всичките си прекрасни хранителни качества и са подходящи за любимите смутита и шейкове.

 

Леща вместо киноа


 

И двете са подходящи за консумация от вегетарианците. И лещата, и киноата съдържат сходни количества калории и въглехидрати. Лещата обаче съдържа повече фибри – 16 грама за 1 чаена чаша в сравнение с 5 грама за 1 чаена чаша. Също така в лещата има двойно повече количество протеини, както и повече желязо и витамин В. Може да се готви по-дълго време от киноата, но пък струва 3 пъти по-малко.

 

Нахут вместо ядки


 

Ядките са изключително богати на протеини, фибри, минерали и здравословни мазнини. Те обаче са и доста калорични, а хората лесно прекаляват с тяхната консумация и хапват повече, отколкото е препоръчително. Също така те не са никак евтини, а това не се отразява добре на джоба ти. Нахутът съдържа подобни количества фибри и протеини като ядките, но е доста по-малко калоричен.

 

Броколи вместо кейл



Броколито съдържа всичко, което има и кейлът – витамин А, витамин В6, калции, магнезии, фибри и желязо, но има повече витамин С и калии. Зелените зеленчуци са едни от най-полезните храни, но къдравото зеле определено не е най-доброто от тях. Истината е, че броколито е не по-малко здравословно от кейла. То е подходящо за блендиране на смути и за готвене.

 

Вода вместо кокосова вода


 

Ако искаш да утолиш жаждата си и да хидратираш организма си, трябва да пиеш достатъчно количество вода. Кокосовата вода е полезна, когато спортуваш повече от час и половина, защото съдържа възстановяващи организма захари и електролити. Ако искаш да си направиш сам електролитна напитка, добави ѝ щипка сол и малко изстискан плод – лимон или портокал.

 

Скумрия вместо сьомга


 

Сьомгата придоби статут на супер храна, защото е богата на омега-3 мастни киселини. Ако обаче не може да си позволиш тази скъпа риба, не се притеснявай, скумрията е не по-малко вкусна и полезна.

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия