Кога е най-подходящо да похапваш плодове

2016-08-30 13:30:00
Кога е най-подходящо да похапваш плодове
Снимка: iStock

Ако се стараеш да се храниш здравословно, то си наясно колко е важно човек редовно да консумира плодове. Обикновено ги хапваш за закуска или когато огладнееш между основните хранения. Хубаво е да знаеш кога трябва да ядеш плодове, за да извлечеш максимума от тях.

 

Плодовете са страшно полезни и са задължителна част от всяко меню. Всеки от нас има любими плодове, които предпочита да яде. Наскоро учените установили, че може да извличаш повече ползи от плодовете, ако ги консумираш в точно определено време.

 

Виж няколко съвета, които ще ти помогнат да извличаш максимума от плодовете:

 

Не хапвай плодовете заедно с друга храна – те трябва да бъдат консумирани отделно или заедно с други плодове. Плодовата салата, например, е изключително полезна, ако в нея няма прекалено много продукти, различни от плодове. Приемът на плодове заедно с друга храна забавя бързото усвояване от организма. Затова може да се каже, че и смутита не са толкова полезни, колкото ги представят.

Плодовите смутита не бива да имат много различни съставки. Също така е препоръчително да не се правят всеки път с мляко.

Другото, което трябва да знаеш, е че не бива да хапваш плодовете като десерт.

 

 

Хапвай плодове за закуска – препоръчително е да ги хапваш сутрин на гладно. Причината за това е, че след като тялото ни е било в покой през нощта, рано сутрин има нужда от бърза доза енергия. Плодовете, съдържащи повече фруктоза, са най-подходящи за тази цел.

Ако хапваш плодове малко преди да заспиш, имай предвид, че високите нива на захар ще влошат качеството на съня. Тези полезни храни се усвояват лесно от организма, затова трябва да ги консумираш непосредствено преди да имаш нужда от повече енергия, например сутрин.

След като хапнеш плодове, изчакай поне час, преди да хапнеш нещо друго. По този начин ще се предпазиш от подуване на корема и образуване на газове. Храносмилателната система има нужда от време, за да бъде готова за нова храна.

 

Консумацията на плодове рано сутрин дава бърз тласък на енергия и хранителни вещества, с които зареждаш тялото си. По този начин ще имаш повече енергия и ще се чувстваш по-тонизиран, а и ще си по-сит през следващите часове. Плодовете за закуска за гаранция за успешен старт на деня и достатъчно енергия в следващите няколко часа.

 

 

Другата полза от консумацията на плодове е, че те се борят успешно с излишните килограми. Също така те съдържат много полезни витамини и минерали, които ще повишат настроението ти и ще се чувстваш прекрасно през целия ден.

 

В различните плодове има различни хранителни вещества. В авокадото има големи количества витамини В5, В6, Е, К и калий, както и фолиева киселина. В бананите пък има голямо количество калий, който помага за понижаване кръвното налягане и намаляване риска от мозъчен инсулт.

 

Така че, ако искаш да си здрав и да изглеждаш добре, хапвай плодове всеки ден!

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия