Храните, които ще ти помогнат при болезнен цикъл

2016-08-04 11:59:00
Храните, които ще ти помогнат при болезнен цикъл
Снимка: iStock

Всеки месец ти се случва едно и също – убийствени спазми, обилно кървене, невъзможност за нормално ежедневие, страх от протичане ... изобщо ти се иска тези няколко дни да ги прекараш на силни обезболяващи, по възможност спейки в леглото. Да имаш болезнена менструация е проблем, който си има своето решение. Просто трябва да направиш няколко промени в начина си на хранене, за да станат тези няколко дни по-търпими. Виж кои са храните, които трябва да консумираш по време на цикъл, за да се чувстваш по-добре:

 

Сьомга


Представителките на нежния пол, които приемат повече омега-3 мастни киселини, прекарват по-леко месечния си цикъл. Мазната риба като сьомгата е пълна с тези мазнини, които имат противовъзпалително действие. Скумрия, сардини и пъстърва също са подходящи и имат достатъчно омега-3 мастни киселини. Препоръчително е да ядеш риба поне два пъти, докато си неразположена, за да има така желания ефект.

 

Натурално кисело мляко


 

То е изключително богато на калций, които облекчават болките по време на менструация. Ако по принцип редовно консумираш млечни продукти, ще облекчиш симптомите на ПМС с цели 40%. В киселото мляко има добри бактерии, които оказват благоприятно влияние на храносмилателната система и намаляват подуването на корема.

 

Джинджифил


 

Ако имаш силни коремни спазми по време на цикъл, може да се справиш с тях, като пиеш пресен джинджифилов чай. Той намалява болката също толкова добре, колкото и някое от силните обезболяващи. За чай от джинджифил ти е необходимо резенче от корена му заедно с парче лимон, които да потопиш във вряща вода и да ги оставиш да се запарят за 5 минутки.

 

Зеленолистни зеленчуци


 

Броколито, къдравото зеле и спанакът са богати на магнезий, които помагат за намаляване на спазмите. Също те съдържат и калий, калций, витамин А, В6, С и Е, които също облекчават симптомите на ПМС, така че е препоръчително да ги консумираш не само по време на цикъл.

 

Натурален шоколад


 

По време на цикъл голяма част от дамите изпитват неистово желание да похапват шоколад. Прекомерният прием на захар обаче не е никак добра идея, защото това може да влоши болките ти. Ако не можеш да спреш да си мислиш за шоколад, то си вземи натурален, който е с по-ниско съдържание на захар от млечния и белия, но ще задоволи напълно желанието ти за нещо сладко. А и той е богат на витамин Е и магнезий, които помагат за облекчаване на болката, така че с един куршум – два заека!

 

Червено месо


 

Това е най-богатият източник на желязо, а повечето жени имат болезнен цикъл, защото нямат достатъчно количество в организма си. Да имаш дефицит на желязо по време на цикъл е нещо напълно нормално. Ако си вегетариантка и не ядеш месо, може да си набавяш необходимото количество желязо, като хапваш спанак, боб или леща. Ако от известно време усещаш, че нямаш достатъчно енергия, отиди и си направи изследване на количеството желязо в организма, защото е напълно възможно да имаш дефицит и това да е причината да чувстваш постоянна умора.

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия