Няколко причини често да похапваш смокини

2016-08-03 11:51:00
Няколко причини често да похапваш смокини
Снимка: iStock

Смокините, тези сладки плодове, на които в момента им е сезонът, са изключително полезни за човешкото здраве. Те могат да се консумират пресни през лятото и сушени през останалата част от годината. Сушените смокини са значително по-сладки и хранителни, затова с тях не бива да се прекалява.

 

Смокините съдържат в себе си големи количества витамин В, витамин К, магнезий, желязо, фибри, калций и фосфор. В 100 грама смокини има 74 калории, а в 100 грама сушени смокини – 250 калории.

 

Защо е полезно да похапваме смокини?

 

Тези сладки плодове ще ти дадат енергия, ще подобрят метаболизма ти и ще окажат благоприятно влияние върху здравето ти. Смокините съдържат пектин, който е изключително полезен за храносмилателната система. Разтворимите фибри в него намаляват натрупването на холестерол в организма, а редовната консумация на смокини води до подобряване на метаболизма.

 

 

Хората, страдащи от хипертония, е препоръчително редовно да хапват смокини, защото те са с ниско съдържание на натрий и с високо съдържание на калий. А хипертонията може да възникне, когато в организма има повече натрий и по-малко калий.

 

Сушените смокини съдържат омега-3 и омега-6 мастни киселини, както и фенол. Те са изключително полезни за коронарните сърдечни заболявания.

 

Смокините са добър източник на калций, който е важен за костите.

 

Както вече споменахме в смокините има голямо количество калий, което помага за регулиране на кръвната захар. Хората, които консумират храни, богати на натрий, е възможно да страдат от пикочни загуби на калций. Редовната консумация на смокини ще предотврати това.

 

Смокините може да ти помогнат и когато те боли гърлото. Те ще облекчат състоянието ти, благодарение на високото съдържание на клей.

 

Препоръчително е вегетарианците и хората, страдащи от анемия, редовно да консумират смокини, защото те съдържат в себе си желязо.

 

 

 

Може да използваш смокините и при борбата с акнето. Направи каша от пресни смокини и намажи хубаво лицето си. Остани така 10-15 минути, след което го изплакни хубаво с хладка вода.

 

Редовната консумация на смокини ще облекчи умората и ще увеличи силата на мозъка. Дните ти ще бъдат изпълнени с енергия и ще ти е по-лесно да се концентрираш и да научаваш нова информация.

 

Ако искаш да се отървеш от излишните килограми, хапвай смокини на спокойствие. Те не съдържат мазнини или холестерол, но притежават голямо количество фибри, което ги прави идеална храна за тези, които искат да отслабнат. Трябва обаче да не прекаляваш с количеството, защото не са от най-нискокалоричните плодове.

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия