Богати веган източници на желязо

2016-08-01 14:14:00
Богати веган източници на желязо
Снимка: iStock

Повечето хора си мислят, че единственият начин да си набавят необходимото количество желязо е като консумират редовно месо. Истината е, че има най-различни веган източници, които осигуряват това важно хранително вещество.

 

Месото наистина е богато на желязо, но в него има още пестициди, хормони и наситени мазнини. Затова е препоръчително силно да намалиш консумацията му или напълно да го изключиш от менюто си.

 

Виж кои са храните от растителен произход, които ще ти осигурят достатъчно количество желязо:

 

Боб 

 

 

 

Бобът е богат на желязо и протеин, но не съдържа мазнини. Няма значение на кой вид боб ще се спреш, защото във всичките разновидности има желязо.

 

Леща 

 

 

Тя съдържа желязо, фибри, магнезий, протеини, калий и витамини от групата В. Поради тази причина някои хора я наричат по-здравословния вариант на месото.

 

Нахут 

 

 

Това бобово растение е изключително богато на желязо, протеини и витамини от групата В.

 

Спирулина



 

 

В нея има голямо количество желязо, протеини, витамин А, витамин В6 и витамин В12. Достатъчна ти е една чаена лъжичка дневно, за да заредиш организма си с много полезни вещества.

 

Спанак


 

Това определено е един от най-добрите веган източници на желязо. Той е богат още на магнезий, фолиева киселина, протеини, хлорофил, витамин А и витамин С.

 

Киноа


 

В нея има желязо, протеин, магнезий и калий.

 

Семена от чиа



 

Две супени лъжица чиа дневно ти осигуряват около 30% от дневния прием на желязо. Също така те съдържат още омега-3 мастни киселини, калий, фибри и витамини от групата В.

 

Кейл


Растението е изключително богато на желязо, протеини, фитохимикали и витамини. Препоръчително е да се консумира в комбинация с богати на витамин С храни, за да може организмът да усвои максимума от неговите хранителни вещества.

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия