Опасностите, които крият басейните

2016-07-25 13:30:00
Опасностите, които крият басейните
Снимка: iStock

През лятото определено най-приятните начини за разхлаждане са басейните и морето. И понеже морето е само едно в България, а басейните много, повечето хора избират да прекарат свободното си време покрай някой басейн близо до тях. Колкото и забавни и разхлаждащи да са те обаче, крият някои рискове, които е добре да знаеш.

 

Когато отидеш на нов басейн, който не ти е добре познат, е добре да се запознаеш с неговата дълбочина и с правилата, които трябва да спазваш.

 

Ако не умееш да плуваш добре, не влизай на дълбоко, защото опасността да се удавиш в басейн не е никак малка.

 

 

За съжаление, в голяма част от басейните има много видове бактерии, които живеят безпроблемно във водата.

 

Затова ти препоръчваме да ходиш само на басейни, където водата се филтрира добре и се обработва химически. Ако един басейн ти се стори мръсен, колкото и да те убеждават приятелите ти да влезеш в него, не го прави.

 

Също така е добре да не посещаваш басейни, когато си болен или имаш отворена рана, защото рискуваш тя да се инфектира.

 

Преди да влезеш в басейна и след като излезеш от него, задължително си взимай душ.

 

Както вече споменахме водата се поддържа чиста с помощта на филтриране и химикали. Имай предвид, че е напълно възможно химикалите да бъдат токсични в големи количества. Хлорът, например, може да раздразни кожата ти или да влоши астмата ти, ако имаш такава.

 

 

Също така химикалите в басейна може да убият полезните бактерии в организма, ако ги погълнеш чрез водата, което може да доведе до сериозни проблеми с храносмилането и понижен имунитет.

 

Сигурно и ти като повечето хора предпочиташ да прекараш целия си ден край и в басейна. В това няма нищо лошо и опасно, ако спазваш няколко важни правила. В никакъв случай не бива да консумираш алкохол край басейна, защото той може да наруши способността ти да преценяваш разстоянията и да вложиш физическата ти координация, което може да доведе до удавяне. Другото важно нещо е да влизаш в басейна поне половин час, след като си се нахранил.

 

Доста хора ходят на басейн, за да се разхладят и позабавляват, но и за да придобият златист загар. Прекомерното излагане на слънце обаче увеличава риска от рак на кожата, затова не бива да прекаляваш. Препоръчително е, когато не си в басейна, да си почиваш на сянка под чадъра. Нанасянето на слънцезащитен крем на всеки два часа е задължително, а ако плуваш често в басейна, трябва да се мажеш след всяко излизане.

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия