До какво може да доведе самотата?

2016-07-08 11:35:00
До какво може да доведе самотата?
Снимка: Pixabay

Когато човек се чувства самотен дълго време, това може да доведе до психологични проблеми като тревожност, параноя и дори депресия.

 

Наскоро направено проучване, обхванало над 1 000 мъже и жени, проведено в период от половин година, показва, че хората, страдащи от социална тревожност, имат по-голям шанс в бъдеще да бъдат самотни.

 

 

Връзката между двете обаче не означава, че едното задължително води до другото и причиняването на двете състояния зависи и от други фактори.

 

Въпреки че на пръв поглед има връзка между самотата и депресията, те се различават доста от психологична гледна точка. Самотата се свързва с установяването на връзки с други хора а депресията обхваща по-общи въпроси за психическото здраве на човек.

 

Специалисти са направили тестове върху 1010 души между 18 и 87-годишна възраст, измервайки промените в тяхното психическо здраве чрез 3 онлайн теста, проведени в рамките на половин година. Те са установили, че въпреки че самотата увеличава риска от развитие на психични проблеми, те самите не увеличават риска от чувство на самота.

 

Всъщност социалната тревожност е тази, която увеличава самотността.

 

Хората, страдащи от нея е по-вероятно да избягват социални контакти, които в противен случай биха повлияли на чувството за самота. Хората не са създадени, за да бъдат сами. Те са социален вид, който трябва да общува със себеподобни, за да се чувства добре и да бъде в добро здравословно състояние. Самотата е в състояние да влоши физическото здраве на човек, както и да увеличи риска от развитие на Алцхаймер.

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия