Стриите - белег за цял живот или проблем, който може да бъде решен?

2016-06-22 12:29:00
Стриите -  белег за цял живот или проблем, който може да бъде решен?
Снимка: iStock

Стриите определено са кошмар за всяка жена. Обикновено те се появяват по време на бременност, след раждане или при рязко напълняване/отслабване. Възможно е да се появят и по време на тийн годините, когато момчетата и момичетата рязко се издължават.

 

За съжаление, стриите може да се появят и когато човек се грижи за външния си вид, т.е те може да бъдат страничен ефект от тренировките с тежести и кардиото.

 

Какво всъщност представляват стриите?

 

Това са атрофични белези, които се характеризират с липса на еластични влакна. Първоначално, когато се появят, имат розов или лилав цвят, който с течение на времето става все по-светъл и стига до бял. Обикновено стриите се появяват от прекалено разтягане на дермиса и епидермиса и различни нарушения в синтеза на колаген и еластин. Най-често стриите се появяват по бедрата, ханша и в коремната област, а понякога и в горната част на тялото – гърба, ръцете, подмишниците и гърдите.

 

Как да се отървеш от стриите?

 

За съжаление, все още няма как да предотвратиш напълно появата на стрии или да ги махнеш след тяхната поява. Но това не означава, че трябва да се примириш с положението. Като за начало трябва да взимаш превантивни мерки срещу появата на стрии – пий достатъчно вода, за да бъде тялото ти хидратирано и осигури на организма си всичките му необходими витамини и минерали. За кожата най-важният витамин е витамин Е, който е и мощен антиоксидант, защитаващ колагеновите влакта, неутрализирайки вредното действие на свободните радикали. Има го в спанака, морковите, маслините, прасковите, броколите, семената и ядките.

 

Другите важни витамини са витамин А, С и тези от В групата, които отдавна са доказали своето значение за доброто състояние на кожата, за имунната система и детоксикацията на организма.

 

Другото, което трябва да направиш, е да подобриш вида на вече появилите се стрии. Вземи си някакъв хидратиращ продукт, защото колкото по-често хидратираш кожата си, толкова по-малка е вероятността да се получат разкъсвания и нарушения на нейната структура.

 

Имай предвид, че продуктите, съдържащи какаово масло и тези, чиято основа се гради на различни видове пептиди и протеини, нямат особено добър ефект върху стриите.


 

Продуктите, които наистина подобряват вида на кожата, са тези, които съдържат ретин А или гликолова киселина. Това са единствените съставки, които показват, че при редовната им употреба имат значителни резултати при новопоявили са стрии. Те имат ефект, защото премахват мъртвия слой на кожата и стимулират производството на колаген и еластин. Възможно е да има странични ефекти след употребата на ретин А или гликолова киселина – нарушаване на повърхностния слой на кожата, зачервяване или парене. След тяхната употреба тренираните участъци не трябва да се излагат на слънце.

 

Специалистите препоръчват още редовната употреба на натурално масло с витамин Е. Директното му нанасяне върху засегнатите области може да редуцира стриите в рамките на няколко месеца. Нанасяй го върху кожата с нежни масажиращи кръгови движения два пъти дневно.

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия