Какви са полезните свойства на черешите

2016-06-09 13:59:00
Какви са полезните свойства на черешите
Снимка: iStock

Сезонът на черешите е и вече навсякъде е пълно с тях. Освен, че са вкусни, малките червени плодове са и изключително полезни. Виж кои са основните ползи от консумацията на череши:

 

Имат противовъзпалителен ефект – съществуват две групи хора, които могат най-пълноценно да се възползват от това качество на черешите. Първите са тези, които спортуват активно, а вторите са тези, които страдат от артрит. Ежедневната консумация на череши или прясно изстискан сок от тях ще промени живота ти.

 

Подобряват качеството на съня – хората, които имат проблеми със съня, задължително трябва да наблегнат на консумацията на череши. Те съдържат мелатонин, който не се намира в много храни и който помага за регулиране на съня.

 

 

Предпазват от диабет – те помагат за намаляване риска от диабет, благодарение на съдържащите се в тях антиоксиданти – антоцианини, които спомагат за увеличаване производството на инсулин. Черешите обаче трябва да се консумират умерено, заради фруктозата, която съдържат.

 

Богати са на витамин А – черешите съдържат почти 20 пъти повече витамин А, отколкото ягодите или боровинките. Витамин А е познат още като бета каротин и е изключително полезен за имунитета, зрението и кожата.

 

Предпазват сърцето – редовната консумация на череши ще те предпази от сърдечно-съдови заболявания.

 

Подобряват паметта и концентрацията – ако в последно време трудно запомняш и не можеш да се концентрираш, започни да хапваш череши редовно. Те са известно като „храна за мозъка“, защото съдържат антиоксиданти – антоцианини, които го подсилват.

 

Против някои видове рак – въпреки че все още не е открито лекарство срещу рака, според специалистите черешите действат против ракообразуването или съдействат в борбата с тази коварна болест. Те са изключително богати на антиоксиданти, които се справят със свободните радикали, които увреждат клетките.

 

Кога не биваш да се хапват череши?

 

Черешите не бива да се консумират от хора, които имат нарушена проходимост на червата.

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия