До какво води недостигът на магнезий?

2016-03-28 15:15:00
До какво води недостигът на магнезий?
Снимка: iStock

По света има милиони хора, които страдат от недостиг на магнезий, без да знаят това. Той е нужен за над 300 биохимични реакции и присъства във всеки орган на човешкото тяло. Магнезият също така е важен за нормалното протичане на повечето жизнени процеси в организма и регулира калция, калия и натрия. Поради тази причина набавянето му е изключително важно. Наскоро направено проучване показва, че 75% от хората имат критично ниско ниво на магнезий и той е два пъти под нормата в храната. В същото време недостигът на този минерал е свързан с редица заболявания.

 

За съжаление, недостатъчното количество магнезий се диагностицира трудно, защото не може да бъде открит чрез кръвно изследване. По-малко от 1% от целия магнезий в нашето тяло се съдържа в кръвта, което прави изследването неточно. Съществуват обаче и специализирани лаборатории, които проверяват червените кръвни клетки за наличност на магнезий. Този тест е доста по-точен, но и доста по-рядко прилаган. Затова е добре хората сами да наблюдават здравословното си състояние да следят за признаци и симптоми като виене на свят, загуба на апетит, главоболие, умора и немощност.

 

 

Храната е основен източник на доставка на магнезии, но с течение на времето тя обеднява на този важен минерал. Начинът на живот, който водим в днешно време, е свързан с висока консумация на рафинирани храни, а те са бедни на магнезий. Статистиката показва, че ако през 1909 година сме приемали средно 404 мг магнезий дневно, но днес е едва 250 мг, което е почти два пъти по-малко.

 

Магнезият е изключително важен през целия жизнен цикъл и във всяка възрастова група. Препоръчително е лицата над 18-годишна възраст да приемат 350 мг магнезий дневно, като според някои специалисти дозата е по-висока – 360 мг за жените и 420 мг за мъжете. Тези дози са подходящи за човек с нормална физическа активност и среден дневен прием на калории – 2000.

 

В човешкия организъм има между 24 и 30 гр магнезий, като около 60% от него се намира в костите, 35% в скелетната и сърдечната мускулатура, а останалата част е в мозъка, черния дроб, бъбреците и в еритроцитите.

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия