Отхвърлянето боли досущ като физическата болка

2016-02-23 13:52:00
Отхвърлянето боли досущ като физическата болка
Снимка: iStock

Всеки човек изпитва неприятни чувства, когато бъде отхвърлен. Някои го преживяват по-леко, но има и такива, при които едно отхвърляне може да нанесе вреда на психическото здраве.

 

Виж няколко факта, които описват различните ефекти, които отхвърлянето оказва върху нас:

 

Отхвърлянето създава ударни вълни на гняв и агресия – през 2001 година здравното министерство на Америка публикува доклад, от който става ясно, че отхвърлянето е по-опасен рисков фактор за насилието сред тийнейджърите, отколкото бедността, наркотиците или участието в улични боеве. Доказано е, че дори леките ежедневни откази карат хората да изливат агресията си върху невинни минувачи. Голяма част от тази агресия обаче се обръща навътре.

 

 

Парацетамолът може да намали болката, предизвикана от емоционално отхвърляне – до този извод стигнали учените, след като направили експерименти, при който дали на някои хора парацетамол, преди да ги накарат да се спомнят за преживяване от миналото, в което са били отхвърлени. Тези, които изпили хапчето, усетили значително по-малко емоционална болка в сравнение с участниците, които не са приемали никакъв медикамент.

 

Човек усеща болка, когато е отхвърлен – изследвания, направени с магнитен резонанс, показват, че същите зони на мозъка, които се активират, когато изпитваме физическа болка, се задействат и при емоционално отхвърляне.

 

Повторното преживяване на болката от социално отхвърляне е по-ярко от спомена за физическо нараняване – можеш ли да си спомниш кога за последно си изпитвал силна физическа болка и да изпиташ същото чувство? Най-вероятно не. Опитай се сега да преживееш отново болезнено отхвърляне и ще усетиш най-различни чувства, които си изпитвал тогава, повечето от които негативни.

 

Отхвърлянето понижава IQ-то за известно време – ако се сетиш за скоро преживяно отхвърляне непосредствено преди да правиш IQ тестове, със сигурност ще се справиш по-зле, отколкото ако отидеш в добро настроение.

 

Раните, получени от отхвърляне, може да бъдат излекувани – има най-различни начини да се предотвратят психологически, когнитивни, социални и емоционални проблеми, които обикновено идват след отхвърляне. Това, което трябва да направи човек, е да разгледа всяка една от тези психологически рани.

 

Отхвърлянето дестабилизира нуждата ни от принадлежност – всеки човек има нужда да принадлежи към дадена група, защото е „социално животно“. Когато обаче бъдем отхвърлени тази нужда се дестабилизира. Повторното свързване с тези, които ни обичат или общуването с хората от групите, с които се чувстваме силно свързани, които ни ценят и ни приемат такива, каквито сме, може да успокои значително емоционалната болка след отхвърляне.

 

Отхвърлянето е имало важна функция в нашето еволюционно минало – във времената, когато хората са ловували, за да се изхранват, да си отлъчен от племето е било равносилно на смъртна присъда, защото е трудно и дори невъзможно да оцелееш сам. Според еволюционните психолози мозъкът е разработил система за ранно предупреждение, за да ни алармира, когато сме били изложени на риск от остракизъм. По този начин хората, които са чувствали отхвърлянето по-болезнено придобиват еволюционно предимство – те са по-склонни да променят поведението си към по-добро и да останат част от племето.

 

Отхвърлянето влияе зле на самочувствието – когато ни отхвърли човек към когото имаме чувства, ние започваме да се вглеждаме в себе си и да търсим кусурите си, голяма част от които нямаме, но си ги измисляме. Повечето романтични откази всъщност са въпрос на различия в характерите, несъвместими начини на живот, липса на химия, различни приоритети и цели и т.н.

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия