Няколко интересни медицински мита, които разбихме на пух и прах

2016-02-23 11:59:00
Няколко интересни медицински мита, които разбихме на пух и прах
Снимка: iStock

Въпреки че медицината се развива с всеки изминал ден, все още има табута, на които хората вярват сляпо. Нека разбием част от тях:

 

Студеното време може да ни разболее


 

Всъщност не студът навън ни разболява, а вирусите, които виреят. Заразяването става от болен човек по въздушно-капков път при кашляне или кихане. Също така може да се заразиш, ако се здрависваш с болен човек, който преди това е кихал или кашлял в ръката си. Затова е препоръчително, когато ти се киха или кашля, да го правиш в сгъвката на ръката си. През студените зимни месеци има повече болни хора, защото голяма част от свободното време се прекарва в затворени пространства на топло, а там условията са идеални за разпространението на вирусите.

 

Не бива да се плува непосредствено след ядене


 

Повечето хора се притесняват, че могат да получат коремни спазми и да се удавят. Шансът обаче това да се случи клони към нула. Тялото отклонява притока на кръв от мускулите към стомашно-чревната система, за да стимулира храносмилането. Няма проблем да плуваш, след като си ял, ако се чувстваш ОК.

 

Пърженото и шоколадът водят до появата на пъпки


 

Акнето се образува, когато мастните жлези под кожата произвеждат прекалено много себум. Когато излишното количество запуши порите на кожата, се образуват пъпки. Все още не е ясна причината за образуването на излишен себум. Според някои специалисти хормоните са основната причина, но стресът и наследствеността също са от значение. Шоколадът и пърженото обаче не водят до появата на акне.

 

Дъвката се разгражда в организма цели 7 години 

 

 

Дъвките се състоят от овкусител, подсладител и омекотяващо вещество. Тялото ни не може да разгради тези съставки, затова ние изхвърляме дъвката до 2-3 дни в първоначалната ѝ форма.

 

С кафе се изтрезнява по-бързо и лесно 

 

 

Истината е, че ако наистина си прекалил с алкохола, единственото нещо, което ще ти помогне, е времето. Хората си мислят, че кафето им помага заради ободряващия ефект, който има, но истината е, че то не оказва влияние върху количеството на алкохола в кръвта.

 

Пукането на пръсти е вредно


 

Ставите в пръстите ни имат течност, наречена синовиална. Когато пукаме пръстите на ръцете си, ние разделяме две костици и синовиалната течност трябва да запълни това пространство. Това води до намаляване налягането на флуида и разтворените газове като азота, които са под формата на малки мехурчета, спукват се и тогава чуваме пукащия звук от пръстите.

 

Противогрипната ваксина може да ни зарази


 

Факт е, че в тях се съдържа самият вирус, но той е или неактивен, или е мъртъв. Поради тази причина ваксината не може да ни зарази, но ни помага да създаваме антитела, които след време да убият въпросния вирус, ако го пипнем отнякъде. Тя обаче не осигурява 100% защита.

 

Прекомерният прием на захар прави децата хиперактивни


 

Прекаляването със захар може да доведе до затлъстяване и да създаде други здравословни проблеми, но няма научни доказателства, че води до хиперактивност.

 

Болният трябва да яде дори когато няма апетит



 Всъщност организма си преценява най-добре и щом на човек не му се яде, значи не трябва да яде. Повечето болести е добре да преминат без „хранителна“ намеса.

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия