Полипите, които трябва да отстраниш

2016-02-24 17:51:00
Полипите, които трябва да отстраниш
Снимка: freedigitalphotos.net

Стресът, пластмасовите съдове и липсата на достатъчно движение са сред основните причини за образуването им в лигавицата на човешките органи. Въпреки че са доброкачествени, появата им винаги предизвиква страх, защото често се превръщат в злокачествени образувания. Полипите живеят в лигавиците на всички органи. Основното, което трябва да знаеш за тях е, че се появяват незабележимо. Някои трябва да бъдат отстранени, веднага щом бъдат диагностицирани. Ето информация за полипите по някои органи.

 

Матката. По принцип полипите в нея са доброкачествени. Причината за появата им са възпалителен процес или хормонален дисбаланс, които възникват при неправилен начин на живот и небалансирано хранене. Изключително вредни за хормоналния фон са ксеноестрогените – синтетични съединения, действащи като женски полови хормони, които проникват в организма чрез пластмасовите съдове. Стресът, липсата на достатъчно движение и затлъстяването също са вредни фактори. Ако забележиш зацапване по бельото или притеснително кръвотечение, потърси съвет от специалист. Обикновено болка или дискомфорт липсват. Ако полипите излязат от матката, симптомите стават още по-очевидни – появява се кървене и след полов акт. Няма нищо страшно, не се притеснявай. Просто полипите трябва да бъдат отстранени, защото освен неразположение, могат да причинят и безплодие. Как се откриват? Необходимо е да си направиш хистероскопия – гинекологът ще огледа матката и при необходимост ще отстрани полипа, след което се прави хистологичен анализ. Имай предвид обаче, че процентът на злокачествени образувания при младите жени е малък, рискът нараства след 40-те. Не пропускай да си правиш веднъж годишно преглед при гинеколог.

 

 

Дебелото черво. Формират се на малки групи и могат да нарушат работата на червото и да предизвикат кървене. Откриват се чрез колоноскопия, която трябва да се прави на всеки пет години след навършване на 45 или при вече възникнал в миналото такъв проблем.

 

За разлика от останалите органи, полипите на дебелото черво трябва задължително да се отстранят, защото степента да се превърнат в злокачествени тумори е изключително висока.

 

В жлъчката. Причините за появата им са различни възпалителни процеси - аденоми, папилома вируси. Симптомите за тях отново липсват. В много редки случаи пациентът може да усети дискомфорт в дясното подребрие.

Автор: Nadejda Atanasova

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия