Храните, водещи до пристрастяване

2016-02-15 17:00:00
Храните, водещи до пристрастяване
Снимка: iStock

За повечето хора храната и напитките доставят невероятно удоволствие, затова и сме склонни да преяждаме, когато хапваме нещо вкусно. Естествено, че не храната, а самите ние сме си виновни, че не можем да спрем. Но е и факт, че има някои храни, които могат да доведат до „пристрастяване“.

 

Обикновено това са храни, които съдържат в себе си хранителни добавки и овкусители, стимулиращи отделянето на хормоните, каращи ни да чувстваме удоволствие. След като навлязат в кръвта, хормоните повишават настроението ни и ни карат да изпадаме в еуфорични състояния, което прави поведението ни неконтролируемо и ни кара да искаме още от храната, която консумираме.

 

Кои са храните, водещи до пристрастяване?

 

Кафе



Много хора не могат да се разсънят рано сутрин, без да изпият чаша горещо кафе. Не е нужно да се отказваш от този навик, защото в умерени количества кафето е полезно за здравето. Не бива обаче да прекаляваш с него, затова не пий повече от 1-2 чашки дневно.

 

Сладолед



Комбинацията захар с мазнини определено води до пристрастяване. Нищо не ти пречи обаче да замениш сладоледа със студено кисело мляко и домашно сладко, например.

 

Fast Food


Тези храни съдържат прекалено много овкусители, които стимулират мозъка да отделя хормони. Вместо да задоволяваш глада си с хамбургери, по-добре си направи сандвич у дома с пълнозърнест хляб и пресни продукти.

 

Сирене



На повечето хора не им се прияжда сирене просто ей така, но пък, когато са си вкъщи и седнат да ядат, винаги го слагат на масата. Специалистите препоръчват да намалиш консумацията ви до едно мъничко парченце дневно.

 

Чипс



Отвориш ли пакета с чипс не можеш да спреш, докато не го изядеш. А ако имаш възможност дори си отваряш втори пакет. В чипса има мононатриев глутамат, който се съдържа в сиропите на децата, страдащи от липса на апетит. Което, както сам се досещаш, води до пристрастяване. Ако не можеш да се откажеш от тази вредна храна, по-добре я замени с пържени картофки.

 

Шоколад



Той кара мозъка ни да произвежда серотонин и затова води до пристрастяване. Не бива да се отказваш от него, но е добре да намалиш консумацията му и да спортуваш редовно, за да не започне „да ти се лепи“.

 

Сладки неща



Захарта, мазнините и есенциите, които се съдържат в сладкишите, водят до отделянето на енкефалин и пристрастяването към тях.

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация
mario_sf
преди 8 години

chips<3


ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия