Може ли студът да те разболее

2016-02-14 12:53:00
Може ли студът да те разболее
Снимка: freedigitalphotos.net

Доста хора си мислят, че студът през зимата е главният виновник за това да се разболееш. Това е свързано с факта, че през това време измръзваш и настиваш. Всъщност истината е, че простудата и грипът се предизвикват от вируси. Ако нямаш вирус в организма си, няма да се разболееш, дори да премръзнеш. Но все пак студеното време също дава поле за изява на вирусите. Ето още факти.

 

През зимата се прекарва повече време на закрито и ти се струва, че това по-скоро те предпазва от болести. Но не е точно така. Всъщност това води до повече контакти с по-голямо количество хора, отколкото през останалото време. Това повишава шанса да се заразиш от някаква инфекция.

 

Вирусите не обичат влагата, затова сухият зимен въздух е много благоприятен за тях. Пък и заради сухотата на въздуха пресъхва и лигавицата. Това е още един бонус за вирусите: носната лигавица изпълнява ролята на защитна бариера. И ако ноздрите са сухи, всякакви бактерии могат безпроблемно да проникват в организма ти.

 

 

През зимата се наблюдава недостиг на витамин D, който е необходим за функционирането на имунната система. Първо, прекарваш повече време в различни помещения на закрито, второ, светлата част на деня е много по-кратка. Всичко това, взето накуп, не влияе особено добре на здравето.

 

Понижаването на температурата води до свиване на кръвоносните съдове и забавяне на кръвотока. Това понижава активността на белите кръвни телца, които се борят с вирусите, и по този начин имунитетът отслабва. А пък реакцията на имунната система към заразяване с вируси зависи от температурата. При повишена температура заразените клетки на имунната система загиват, за да предотвратят разпространението на инфекцията. Реакцията на организма към вируси зависи също и от начина ти на живот. За да очакваш да имаш адекватна реакция към вирусите, трябва да се храниш със стабилна храна, да редуцираш стреса и напрежението от деня си и да живееш пълноценно, доставяйки си удоволствия.

 

Вирусите притежават супер способност. При ниски температури тяхната обвивка става по-твърда, плътна, вирусът лесно и бързо се премества в пространството. А при високи температури обвивката по консистенция прилича повече на гел – това намалява скоростта на разпространение на вирусите.

Автор: Nadejda Atanasova

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия