Как стойката влияе на здравето ти [част първа]

2016-01-24 11:51:00
Как стойката влияе на здравето ти [част първа]
Снимка: freedigitalphotos.net

За съжаление много тийнейджъри имат неправилна стойка и в момента изобщо не усещат какви последици ще има това на по-късен етап от живота им. Дали си изправен/а или прегърбен/а, когато седиш/стоиш, може да се окаже важен фактор за физическото и дори психическото ти състояние. Повечето хора не се впечатляват от позата, която заемат, защото това е автоматична реакция на тялото. Да заемаш правилна поза е важно не само, за а изглеждаш добре, но и за други неща. Ето позитивите на правилната стойка на тялото ти.

 

Освобождава те от стреса. Когато се сблъскаш с напрегната ситуация, веднага застани изправен/а, с опънати рамене. По този начин ще бъдеш по-устойчив/а на въздействието на стреса. Гордо изправената осанка повишава самоувереността и подобрява настроението. За разлика от това приведената и отпусната стойка издава малодушие и несигурност.

 

Дава енергия на тялото.  Опитай се да ходиш с изправени рамене и изпъчени гърди - ще се почувстваш облян/а с много енергия. Обяснението е, че тази динамична стойка активизира същите биологични процеси, както психотехниките за постигане на повишено самочувствие, удовлетвореност и щастие от живота.

 

 

Прави те по-уверен/а. Привикни към изправена стойка със спокойно спуснати ръце покрай тялото, със стегната фигура и динамична крачка. Така създаваш впечатление, че не само заемаш повече физическо пространство, но и сякаш си много по-уверен/а. Това кара околните да изпитват респект към твоята „фигура” и да те гледат с уважение.

 

Намалява главоболието. Ако често си приведен/а напред с обтегната шия и опъната напред глава, има риск да страдаш от по-чести и продължителни главоболия, за разлика от хората, които имат правилна стойка.

 

Няма да имаш болки във врата и кръста. Колкото и нелепо да звучи, младите хора също се оплакват от подобни болки. Схванатият врат и скованите рамене при тийнейджърите се дължат на неправилната стойка, която заемат често и продължително през деня (най-вече в училище и вкъщи пред компютъра). А ето и няколко трика за правилна стойка.

 

Стреми се към естествена позиция на тялото. А, за да разбереш коя е тя, просто трябва възможно най-малко мускули да участват в поддържането ѝ – застанал/а прав/а, линията на ушите трябва да е хоризонтално на раменете, тази на раменете – да съвпада с линията на ханша, а на ханша – с коленете и глезените. Ако ти звучи прекалено трудно, за упражнение просто ходи с книга на главата.

Автор: Nadejda Atanasova

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия