Препоръчителен дневен хранителен прием

2016-01-02 13:32:00
Препоръчителен дневен хранителен прием
Снимка: freedigitalphotos.net

Информацията на някои етикети е доста объркваща и често е трудно да разбереш дали храната е здравословна. Продукти, на които е отбелязано, че са с ниско съдържание на мазнини, съдържат например твърде голямо количество други вещества - сол или захар. А един тийнейджър се нуждае от калорична, но качествена храна. Ето още информация за това какъв е дневния препоръчителен прием на храна, както и в какво количество.

 

Препоръчителният дневен хранителен прием на основните хранителни вещества зависи от възрастта, килограмите и пола. Дете на възраст 5-10 години трябва да приема всеки ден: 20-70г наситени мазнини; 85г захар, 15г фибри и 4г сол. Тийнейджър на възраст 11-16 години има нужда от: 25-70г наситени мазнини; 90г захар; 20г фибри; 6г сол. Ако се вгледаш в етикетите, ще откриеш, че храни, които си смятал/а за полезни, са доста нездравословни. Любимата ти зърнена закуска например, може да е от пълнозърнесто брашно и да е обогатена с витамини, желязо, калций, но същевременно да съдържа голямо количество захар. Затова задължително чети етикетите преди да купуваш.

 

Ето и още малко информация за любимите ти лакомства. Желанието ти да похапнеш от тях вероятно ще се изпари, ако прочетеш етикетите им.

 

Чипсовете и снаксовете съдържат голямо количество мазнини – около 9г на пакет.

 

Толкова любимата на всички тийнейджъри кола съдържа 35г захар (става въпрос за кутийка) – това прави 8 чаени лъжички.

 

 

62-грамов шоколад пък съдържа 18г мазнини и 35г захар.

 

В десертът от овесени ядки обикновено се намира по 3г мазнини.

 

Готовите храни са едни от най-нездравословните, защото съдържат големи количества сол и мазнини. Ето няколко от най-вредните готови храни.

 

Лазаня. 20.7г мазнини; 9.8г наситени мазнини; 2.7г сол; 2.6г захар.

 

Овчарски пай. 25.1г мазнини; 13.4г наситени мазнини; 3.3г захар; 2г сол.

 

Пиле по индийски с ориз. 37.5г мазнини; 14г наситени мазнини; 11г захар; 2г сол.

 

Можеш да хапнеш тези вкусни ястия в здравословен вариант, ако ги приготвиш у дома. Така със сигурност ще знаеш колко мазнина, захар или сол има в тях. Иначе прекалената консумация на готовите продукти може да предизвика проблеми в по-късна възраст като висок холестерол, от който се оплакват почти всички родители.

Автор: Nadejda Atanasova

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация
npp
преди 8 години

понеже и едва ли е по-правилно и полезно за децата да бъдат учени да консумират захар повече отколкото хляб, картофи, царевица и пр.

npp
преди 8 години

по принцип по-правилно е да се казва/пише "въглехидрати", не "захар", защото скорбялата, която я има в хляба, картофите, царевицата, и др. е обичайно да се нарича "нишесте", не толкова "захар", а захарите също са въглехидрати, понеже всички те са захариди, било то моно захариди като глюкозата, дизахариди като захарозата(захарта), или полизахариди като нишестето(скорбялата), но по-правилно за скорбялата е да се нарича нишесте, а не захар, поради това когато се говори за захаридите като цяло, е добре да се използва думата "въглехидрати"


ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия