Някои полово предавани инфекции [част първа]

2016-01-04 17:02:00
Някои полово предавани инфекции [част първа]
Снимка: freedigitalphotos.net

За жалост напоследък младите хора все повече се освободиха от страха от полово предаваните инфекции. Те са спокойни, че живеем в модерни времена и знаят, че съществуват антибиотици и противозачатъчни средства. Свободният секс и честата смяна на партньори станаха масова практика. Повечето си мислят, че СПИН е най-страшната болест, но освен него съществуват и много други заболявания, които се предават по полов път. Те създават сериозни здравни проблеми, могат да разрушат удоволствието от секса и са причина за безплодието в много семейства. Ето още информация.

 

 

Трябва да знаеш, че няма безобидни полово предавани инфекции. Има такива, които нямат почти никакви начални симптоми. Ако не се лекуват своевременно и от специалист, заболяванията могат станат хронични. Последствията са стерилитет, спонтанни аборти и увреждане на плода. Затова: използвай презерватив при вагинален, орален и анален секс, особено ако не познаваш толкова добре партньора си. По възможност избягвай случайните сексуални връзки. Ако откриеш течение от влагалището, пикочния канал или пениса, раничка или брадавица около половите органи, незабавно се консултирай със специалист. Дотогава се въздържай от полови контакти. Ако имаш някои от тези симптоми, партньорът ти също трябва да се изследва и лекува. В никакъв случай не предприемайте самолечение. Ако имаш съмнение, че партньорът ти е бил заразен, веднага се консултирай с личния си лекар или със специалист (дермато-венеролог или гинеколог).

 

Сифилис. Сифилисът се причинява от едноклетъчен микроорганизъм и се предава предимно по полов път, от заразена кръв и от бременна майка на плода. В изключително редки случаи се предава чрез битов контакт, целувка и др. Първият признак на заболяването е появяването на малка, неболезнена язва на мястото на инфектирането – най-често по половите органи, устата или ануса, която се появява от 3 до 5 седмици след заразяването. След около седмица се увеличават най- близките лимфни възли. Тези симптоми са характерни за първия стадий на заболяването. През втория стадий се появяват обриви по цялото тяло, които са неболезнени, несърбящи и силно заразни, а също – отпадналост, главоболие и температура. Ако не се проведе своевременно лечение през първите два стадия, болестта преминава в латентна форма 3 до 15 години след заразяването (трагичен сифилис). Тогава у болния се наблюдават различни по големина възловидни изменения (гуми) по кожата, костите, черния дроб, в сърдечно-съдовата система и централната нервна система. Сифилисът се лекува резултатно само в първи и втори стадий. Лечението на третичния сифилис е трудно, продължително и не винаги успешно. Болестта не създава имунитет –възможни са повторни

Автор: Nadejda Atanasova

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия